ŚLEDZIE SMAŻONE MARYNOWANE

Śledzie smażone marynowane

Najlepsze śledzie smażone marynowane jakie jadłam – wiem to zabrzmiało trochę bałwochwalczo. Jednak śledzie w słoiczku, które można kupić po prostu się nie umywają do takich zrobionych samemu. Biorąc pod uwagę niską cenę ryb i niewielki nakład pracy, który trzeba włożyć w ich przygotowanie, nic tylko lecieć do sklepu i zabrać się za robotę.

SKŁADNIKI:

  • 1,3 kg świeżych wypatroszonych śledzi bez głów
  • mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

NA ZALEWĘ:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 listków laurowych
  • łyżka ziela angielskiego
  1. Ryby dokładnie wypłukać, osączyć na sicie, oprószyć solą i pieprzem Odstawić na pół godziny.
  2. Cebulę i czosnek obrać, paprykę opłukać. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski.
  3. Każdą rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto, przestudzić (zimną łatwiej układa się w słoikach). Ryby ułożyć w słoikach.
  4. Zagotować wodę z octem, cukrem i solą.
  5. Cebulę, czosnek, paprykę, liście i ziele angielskie równomiernie rozłożyć w słoikach. Gorącą zalewę wlać do słoików.
  6. Zamknąć i wekować ok. 15 minut.
Śledzie smażone marynowane

Śledzie smażone marynowane

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    Zwykły prosty przepis na klasycznego śledzia jakich jest tysiące w sieci. Nic szczególnego. Sam robię o wiele lepsze.

  2. Zrobiłam śledzie. Ciekawa jestem czy będą takie dobre jak twoje.

Dodaj komentarz