ZUPA Z SOCZEWICY Z RAVIOLI

Zimno i pochmurno, więc musi być rozgrzewająco i kolorowo. Będzie też aromatycznie, a do tego zdrowo. Dziś przepis na zupę soczewicową, tym razem z drobnej czerwonej z dodatkiem ravioli.

Soczewica jest u nas niestety ciągle mało znanym i niezbyt często wykorzystywanym w kuchni produktem. I mimo, że przepisy z soczewicą znaleźć można nawet w przedwojennych książkach kucharskich (Zupa z soczewicy u Marii Disslovej w „Jak gotować”), to kiedy rozmawiam ze znajomymi – mało kto gotował cokolwiek z tym cudownym strączkowym.

Rodzajów soczewicy jest bardzo dużo, różnią się one wielkością i barwą: są większe i mniejsze, żółte, czerwone, zielone, brązowe a nawet czarne. Spożywana już w czasach neolitu, bardzo popularna w krajach azjatyckich oraz śródziemnomorskich.

Jest bardzo bogata w błonnik, proteiny oraz kwas foliowy. Jest niskokaloryczna i w porównaniu z innymi strączkowymi niezbyt obciążająca układ trawienny. Jest też dużo prostsza w gotowaniu – nie wymaga wcześniejszego moczenia i bardzo krótko się ją gotuje.

Czy wiecie skąd nazwa: soczewica…? Lentil w języku angielskim pochodzi z łacińskiego lens czyli soczewka – jej kształt przypomina właśnie małą soczewkę – teraz już wiem skąd pochodzi nazwa czeskich lentilek…Soczewica jest obecna w różnych kulturach i religiach. Wspominana jest w biblii, w kulturze żydowskiej podczas stypy podaje się soczewicę z jajkiem na twardo (krągłości obu symbolizują przechodzenie z życia do śmierci), we Włoszech podaje się soczewicę na Sylwestra (jest ona uznawana za symbol pomyślności i dobrobytu) a Kopciuszek musiała ziarna soczewicy oddzielić z popiołu.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg soczewicy
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty (przecieru pomidorowego)
  • 4 łyżki oliwy
  • opakowanie dowolnego ravioli
  • starty parmezan
  • sól, pieprz
  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, cukinię opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli dodać startą cukinię, oprószyć solą i smażyć kilka minut. Dodać passatę i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.
  3. Soczewicę opłukać, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Kiedy będzie miękka dodać podsmażone warzywa, doprawić solą i pieprzem i gotować kilka minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta należy podlać wodą.
  4. Ravioli ugotować według przepisu na opakowaniu.
  5. Zupę podawać z ravioli, posypaną startym parmezanem.

Dodaj komentarz