BIAŁO-CZARNE WAFLE PRZEKŁADANE

Wafle przekładane ala Knoppers

Przepis na te wafle przekładane to takie odwzorowanie niedostępnego w dzieciństwie przysmaku… Pamiętacie te czasy, kiedy oglądając film zagraniczny z wielkim utęsknieniem i niedowierzaniem patrzyło się na niektóre sceny. Rodzina wstaje i szykuje sobie śniadanie, otwierają szafki, a tam różności w kolorowych opakowaniach, otwierają lodówkę, a tam cuda również w kolorowych opakowaniach, potem idą na zakupy, a tam na półkach… no wiecie co. Jak bardzo chciałam otworzyć szafkę i wyjąć sobie paczkę płatków, w wielkim kolorowym opakowaniu. Jak bardzo chciało się czegoś z reklam oglądanych kiedy pojawiły się pierwsze anteny satelitarne… Te tęsknoty są już całkowicie niezrozumiałe dla naszych dzieci.

Koniecznie zobacz też przepis na wafle przekładane masą kakaową z mojego rodzinnego domu.

Kiedy miałam jakieś czternaście-piętnaście lat zobaczyłam pierwszy raz reklamę Knoppersa, to była miłość od pierwszego wejrzenia i chyba trwa do dzisiaj…
Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków.

SKŁADNIKI NA MASĘ BIAŁĄ:

  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  1. Mleko zagotuj, zestaw i dodaj cukier. Wymieszaj, aby cukier się rozpuścił i ostudź.
  2. Masło utrzyj na puszystą masę. Nadal ucierając wlewaj po łyżce mleko, na koniec dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.

SKŁADNIKI NA MASĘ CIEMNĄ:

  • 100 g masła
  • 200 g nutelli
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g orzechów laskowych
  • oraz suche wafle do przełożenia (6 sztuk)
  1. Orzechy upraż na patelni lub w piekarniku. Wystudź, usuń przypieczone skórki, a potem rozdrobnij w kubku miksującym.
  2. Masło utrzyj na puszystą masę. Mieszając dodawaj nutellę i kakao, a na koniec rozdrobnione orzechy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Na pierwszy wafel wyłóż połowę ciemnej masy, ułóż drugi wafel, wyłóż połowę białej masy, przykryj trzecim waflem. Czynności powtórz.
  4. Gotowe wafle ułóż na desce, przykryj drugą deską i obciąż. Odstaw do lodówki. Opcjonalnie możesz wafle polać roztopioną czekoladą.
  5. Przed podaniem pokrój.

Dodaj komentarz