CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE Z CEBULĄ

Tym razem pszenno-żytni, jasny chleb na zakwasie. Dodatek podsmażonej cebuli nie będzie pasował do każdej kanapki, zdecydowanie niezbyt dobrze będzie się komponował z dżemem lub nutellą. Jednak dodatek zwykłego twarożku, potrafił oszukać mojego męża – był całkowicie przekonany, że jadł kanapkę z serkiem cebulowym.

Ten delikatny chleb świetnie się sprawdzi we francuskich tostach – tutaj przepis na wersję z parmezanem.

Mój chleb tworzyłam na bazie przepisu z tej strony.

ZACZYN:

  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, przestudzić.
  2. Wymieszać zakwas z mąką i wodą, dodać podsmażoną cebulkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie – trzy godziny (zaczyn powinien zacząć pracować).
  3. Zaczyn wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin.
  4. Wyjąć go z lodówki na około 2 godziny przed planowanym pieczeniem aby trochę się zagrzał.

SKŁADNIKI NA CHLEB:

  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1/4 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (może być maślanka lub kefir)
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 1850
  • 3 łyżeczki soli
  1. Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i ciepłą wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aż zaczną pracować.
  2. Maki przesiać, dodać sól, jogurt, zaczyn oraz drożdże. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Ciasto przełożyć do foremki. Ja piekłam je w jednej, ale następnym razem zrobię dwa  – chleb wyszedł bardzo wysoki i trochę zaczął się rozchodzić na boki.
  4. Chleb postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinien powiększyć swoją objętość dwukrotnie.
  5. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni C i potem piec jeszcze około 40 minut.
  6. Ja w połowie pieczenia wyrzuciłam chleb z foremki i resztę czasu piekł się na kratce.

Komentarze:

  1. marianna pisze:

    ładnie chlebek Ci wyszedł. Zawsze lepszy takie niż ze sklepu.

Dodaj komentarz