CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI

Kolejny, bardzo prosty przepis na chleb na zakwasie. Tym razem z dodatkiem ziaren słonecznika, kaszą bulgur oraz siemieniem lnianym.

SKŁADNIKI NA NAMACZANKĘ:
(ziarna do namoczenia)

  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki słoneczniku
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur (lub kuskus)
  • 1 1/2 szklanki wrzątku
  • czubata łyżka soli
  1. Ziarna i sól wsypać do miski i zalać wrzątkiem.
  2. Przykryć i odstawić na pół godziny

SKŁADNIKI:

  • 50 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 30 dkg mąki żytniej typ 1400
  • 40 dkg zakwasu żytniego
  • ok. 1/2 l wody
  1. Mąki wymieszać, dodać zakwas, namoczone ziarna oraz wodę. Dokładnie wyrobić, odstawić na 15 minut i wyrobić ponownie.
  2. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek. Foremki postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (bochenki powinny powiększyć swoją objętość dwukrotnie).
  3. Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni C, te pierwsze 10 minut warto piec z parą – wystarczy na dół piekarnika wstawić blaszkę i na gorąca wlać pół szklanki wody.
  4. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni C i potem piec jeszcze około 40 minut (wszystko jest zależne od wielkości bochenka).
  5. Ja w połowie pieczenia wyrzuciłam chlebki z foremek i resztę czasu piekł się na kratce.
  6. Więcej wskazówek znajdziecie przy opisie pieczenia najprostszego chleba na zakwasie.

Komentarze:

  1. Amber pisze:

    Piękny chlebek!
    Idealny do domowych pyszności.

Dodaj komentarz