KAPUŚNIACZKI

Kapuśniaczki

Takie kapuśniaczki są świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Można podawać je na zimno lub podgrzane. Polecam.
Przepis pochodzi z archiwalnego numeru Przyjaciółki.

CIASTO:

  • 40 dkg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  1. Drożdże rozmieszać z cukrem, połową ilości mleka i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
  3. Ponownie odstawić do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.

FARSZ:

  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • kilka suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • pieprz do smaku
  • jajko lub białko jajka do posmarowania
  1. Kapustę ugotować z suszonymi grzybami w małej ilości wody. Odsączyć z resztek nie odparowanego wywaru.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  3. Dodać kapustę z grzybami i chwilę razem smażyć. Zestawić z ognia, dodać jajko i dokładnie wymieszać i doprawić.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i kroić w kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek kłaść farsz i zawijać w ruloniki.
  5. Układać na blaszce łączeniem do spodu. Odstawić do wyrośnięcia.
  6. Przed wstawieniem do piekarnika smarować rozmąconym jajkiem.
  7. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 20-30 minut.
Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    cukier?

  2. Anonimowy pisze:

    Mój syn stwierdził, że kapuśniaczki smakują mu bardziej od krokietów 🙂

  3. Edyta pisze:

    Witam ile sztuk wychodzi z takiej ilości ?

    1. Laura pisze:

      szczerze powiem, nie pamiętam
      Robimy je raz w roku. 🙂

Dodaj komentarz