KREMÓWKA ZE SŁONECZNIKIEM

Kremówka ze słonecznikiem

Taka kremówka ze słonecznikiem została przyniesiona przez naszą koleżankę Anię na parafialną wigilię, którą wspólnie przygotowywaliśmy dla samotnych osób. Ciasto zachwyciło mojego męża i zażyczył go sobie na święta. Wybór w pełni trafiony. Patrząc jak kawałek, po kawałku znikało z talerza, byłam wdzięczna za cudowny przepis…

Ciacho proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Masa z prażonym, karmelizowanym słonecznikiem była dla mnie nowością. Można je zrobić również w wersji pół na pół z ziarnami dyni. Spód wykonałam według przepisu na biszkopt rzucany z Moich Wypieków, ale możecie zrobić go według swojego ulubionego przepisu.

Polecam!

SKŁADNIKI – KREMÓWKA ZE SŁONECZNIKIEM:

BISZKOPT:
(na formę 30×40 cm)

  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg mąki pszennej tortowej
  • 5,5 dkg mąki ziemniaczanej

KREM:

  • 30 dkg słoneczniku
  • 12 łyżek mleka
  • 40 dkg masła
  • 5 dkg miodu
  • 10 dkg cukru
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowa masa krówkowa.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

  1. Należy pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, ciągle ubijając dodawać po trochę cukier, a na koniec po jednym żółtku.
  3. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Wymieszać dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
  4. Spód formy wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie rozprowadzić.
  5. Piec w temperaturze 170 stopni 30 minut (patyczek powinien być suchy).

PRZYGOTOWANIE KREMU:

  1. Mleko skondensowane gotować w puszce 2 godziny, odstawić do wystudzenia.
  2. W rondelku rozpuścić miód, 5 dkg masła, 12 łyżek mleka i cukier, następnie dodać słonecznik i chwilkę razem gotować.
  3. Masę równomiernie rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i podpiekać, aż słonecznik będzie zarumieniony. W czasie pieczenie co jakiś czas zamieszać (boki szybciej się podpiekają). Wystudzić. Zimne pokruszyć (tłuczkiem lub blenderem).
  4. Pozostałe masło utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego mleka skondensowanego nadal ucierając. Na koniec dodać pokruszony słonecznik i dokładnie wymieszać.
  5. Masę równomiernie wyłożyć na biszkopt.
  6. Kremówka ze słonecznikiem powinna być przechowywana w lodówce, lecz przed podaniem lepiej wyjąć je trochę wcześniej – masa zdecydowanie zyskuje na smaku i konsystencji.

Zobacz inne przepisy na ciasta i słodkie wypieki.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

Zostaw komentarz