MAKRELA NA OSTRO WG MISTRZA RAMSAYA

Na urodziny dostałam dwie wspaniałe książki kulinarne: dwie książki i dwóch moich najlepszych kucharzy – Gordon i Jamie. Do tej pory napawałam się zdjęciami i słowami. W końcu przyszedł czas na gotowanie.

Dzisiaj pierwszy z przepisów pochodzący z książki “Szef kuchni po godzinach” – cudowna makrela, przygotowana w nieco więcej niż pół godziny. Minimalnie zmieniłam przepis, przede wszystkim zamieniając masło na oliwę z oliwek. W oryginale ryba jest pieczona na grillu, moja piekła się w piekarniku – skorzystałam z funkcji grill.

Ryba jest naprawdę znakomita – polecam.

SKŁADNIKI:

  • 4 makrele
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • sól
  1. Rybę należy sprawić, dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć ości.
  2. Na rybach zrobić nacięcia co 2 centymetry. Ryby oprószyć solą, także wewnątrz.
  3. Składniki marynaty wymieszać.
  4. Ryby dokładnie posmarować marynatą, także w nacięciach oraz wewnątrz.
  5. Piec na grillu po około 5 minut z każdej strony. Ja piekłam w piekarniku – funkcja grill, 230 stopni C.
  6. Podawać z surówką.

Makrela na ostro

 

Makrela na ostro

Dodaj komentarz