NALEŚNIK PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY NA ZIMOWO

Jakiś czas temu wróciłam do ścisłej diety opartej na niskim indeksie glikemicznym. Jestem obecnie w pierwszej fazie metody Montignac, która polega na spożywaniu produktów o niskim IG oraz na ścisłym rozdzieleniu posiłków węglowodanowych i tłuszczowych. Oprócz “normalnego” jedzenia codziennie produkuję “coś” dla siebie. Kilku znajomych poprosiło abym wrzucała także takie przepisy.

Dzisiaj propozycja na ciepły węglowodanowy obiad.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
(dla 1 osoby)

  • 1 duża gruszka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki utłuczonych przypraw korzennych (goździki, cynamon, kardamon)
  1. Owoce obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażyć kilka minut na patelni, co jakiś czas mieszając.
  2. Dodać jogurt, wymieszać i trzymać chwilę na ogniu, tak aby wszystko się zagrzało. Doprawić przyprawą korzenną.
  3. Można ewentualnie dosłodzić ksylitolem, jednak gruszka jest na tyle słodka, że mi wystarczyły same owoce.

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
(dla 1 osoby)

  • 1 białko
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy (tylko tyle aby lekko posmarować patelnię)
  1. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  2. Sodę wymieszać z jogurtem. Odstawić na 5 minut, dodać mąkę i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  3. Olej rozprowadzić pędzelkiem na patelni. Usmażyć naleśnik. Można także usmażyć kilka małych placuszków.
  4. Gorący naleśnik przełożyć przygotowanymi owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz