PIERNIK Z MAKIEM

Piernik z makiem

Piernik w dzieciństwie nie należał do moich ulubionych ciast, pewnie przez mocny, korzenny smak i aromat. Jednak właśnie te aromaty zawsze i niezmiennie tak bardzo kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia.  Więc w tym okresie nie może zabraknąć w naszym domu tego ciemnego, pachnącego imbirem, goździkami i cynamonem ciasta. Ten przepis wybrałam, bo w jego składzie jest jeszcze jeden nieodzowny produkt wigilijnego stołu – mak.

Przepis na piernik z makiem pochodzi z książki “Jak gotować” Marii Disslowej. Jest niezbyt skomplikowany a moim domownikom bardzo posmakował. Syn stwierdził, że jest jakiś inny niż normalne pierniki…

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka miodu
  • 18 dkg cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  1. Zrumienić miód z 6 dkg cukru, kiedy cukier się rozpuści wlać wodę i odstawić do wystudzenia.
  2. Żółtka oddzielić od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Do przesianej mąki dodać miód z cukrem i wszystkie suche składniki oraz żółtka i pianę z białek. Wyrabiać robotem, aż masa będzie gładka.
  5. Ciasto przelać do wyłożonej papierem keksówki (można też wykorzystać foremkę silikonową). Ja piekłam w foremce w kształcie wianka.
  6. Odstawić na kilka godzin, mój stał w chłodnym miejscu całą noc. Warto blaszkę przykryć folią spożywczą, aby zbytnio nie wysechł.
  7. Posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka (około 50 minut).
  8. Po wystudzeniu można polać lukrem lub polewą czekoladową.

Komentarze:

  1. Amber pisze:

    Wspaniały piernik!
    Z makiem jeszcze nie piekłam.
    Ciekawy przepis.

Dodaj komentarz