BATONIKI Z ZIARNAMI

Pyszne domowe batoniki z ziarnami. Jeśli chcesz swoim dzieciom podać coś słodkiego wybierz właśnie domowe słodycze, w których będą te składniki, które sama wybierzesz.. Ziarna, żurawina, płatki owsiane i słodycz, którą daje cukier trzcinowy i miód, a nie syrop glukozowo-fruktozowy, któremu wszyscy powinniśmy wypowiedzieć wojnę.

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Diamant.

SKŁADNIKI NA BATONIKI Z ZIARNAMI:

  • 1/2 szklanki ziaren (słonecznik, dynia)

  • 15 dkg masła

  • 10 dkg cukru trzcinowego Diamant

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • 10 dkg suszonych żurawin (można użyć rodzynek)

  • 25 dkg płatków owsianych (nie błyskawiczne, ale zwykłe!!!)

  • szczypta soli

  • 20 dkg czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE:

  • Nasiona uprażyć na patelni na lekko złoty kolor. Ostudzić i posiekać. Masło, cukier oraz miód roztopić na małym ogniu i lekko przestudzić.
  • W dużej misce wymieszać płatki owsiane z żurawiną, dodać posiekane nasiona i sól.
  • Wlać jeszcze ciepłe masło z cukrami i dokładnie wymieszać. Mieszaninę wyłożyć na prostokątną lub kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam foremki 20×30 i wyszły mi takie cienkie “czekoladki”). Masę równomiernie rozprowadzić i dość mocno ugnieść.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na masę.
    Wystudzić i pokroić.

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    domowe batoniki są pyszne, też czasami robię takie jak moje łasuchy maja ochotę:)

  2. Anonimowy pisze:

    Jakie oba cukry? W składzie jest tylko cukier trzcinowy Diamant, a ten drugi?

    1. Laura pisze:

      już poprawiam, dziękuję za uwagę

Dodaj komentarz