BROWNIE FASOLOWE NA MĄCE PEŁNOZIARNISTEJ

To może nie być hit dla łasuchów słodkości. Jednak dla wszystkich dbających o linię oraz tych zmuszonych być na diecie ze względów zdrowotnych będzie ciastem idealnym. Ja dodałam do niego trochę migdałów, jeśli pominiemy je ciasto można podać jako posiłek węglowodanowy w I fazie Metody Montignac.

Mąka pełnoziarnista, brak tłuszczu, brak jajek – teoretycznie ciężko myśleć o zrobieniu ciasta, a jednak. Ja byłam zachwycona. A wbrew moim obawom, dzieciom bardzo smakowało.

Swój wypiek stworzyłam na bazie tego przepisu.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczki soli
  • 35 dkg ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)
  1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
  2. Fasolę opłukać na sicie – woda z płukania powinna być całkowicie czysta. Fasolę zmiksować z wodą i mlekiem. Puree fasolowe dodać do suchych suchych składników i dokładnie wymieszać.
  3. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to forma 22×22).
  4. Piec w temperaturze 180 stopni C 35-40 minut. Jeśli będziemy piec w większej formie, czas pieczenia należy skrócić. Ciasto na brzegach powinno być twardawe, w środku lekko mokre, ale nie lejące.
  5. Ostudzić, a przed podaniem pokroić na kwadraty.

Komentarze:

  1. whiness pisze:

    Mm, pycha! Robiłam już raz takie ciasto i powiedziałam sobie, że na pewno je powtórzę. Jest tego warte 🙂

  2. Droczilka pisze:

    Ciacho w I fazie Montignaca to rewelacja:-)). Wygląda apetycznie.

  3. cote pisze:

    Uwielbiam ciasta na bazie fasoli 🙂

Dodaj komentarz