CHLEB CZOSNKOWY NA DROŻDŻACH

Niezwykle aromatyczny chleb czosnkowy na bazie trzech różnych mąk.

Przepis to przeróbka chlebka z tej hiszpańskiej strony. Według mojej wersji wzbogacony dodatkiem ziół i czosnku.

SKŁADNIKI NA CHLEB:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg maki żytniej razowej
  • 10 dkg maki gryczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 dkg świeżych drożdży
  1. Pół szklanki ciepłej wody wymieszać z drożdżami, cukrem i 5 łyżkami mąki pszennej. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. W misce wymieszać mąki, dodać zaczyn i pozostałe składniki (1 łyżkę oliwy odłożyć).
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Miskę posmarować odłożoną oliwą, przełożyć do niej ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny).
  5. Ponownie wyrobić, przełożyć do formy i  odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze 250 stopni C, potem zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze około pół godziny.

Dodaj komentarz