CHLEB MLECZNY NA DROŻDŻACH

Szybki chleb na drożdżach. Delikatny, mleczno-maślany smak.

Idealny na słodkie śniadanie: dżem, miód, słodki twarożek oraz kawa, a dla dzieci kakao…

Inspiracja przy wyrobie tego chlebka została zaczerpnięta z tej strony.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 3 łyżki miodu
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miękkiego masła
  1. Wymieszać pół szklanki ciepłego mleka z drożdżami, miodem i 5 szklankami mąki pszennej. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Masło rozpuścić, wymieszać z pozostałym mlekiem, dodać wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.
  3. Po tym czasie ponownie zagnieść i przełożyć do formy. Ja korzystam z silikonowych więc nie muszę ich smarować przed pieczeniem. Odstawić do wyrośnięcia.
  4. Piec w temperaturze 210 stopni C przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 25 minut.
  5. Jeśli chleb zbyt szybko zaczyna się rumienić warto przykryć go folią aluminiową.
  6. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

4 komentarze

Dodaj komentarz