CHLEB MLECZNY NA DROŻDŻACH

Chleb mleczny na drożdżach

Szybki i lekki chleb mleczny na drożdżach, który możesz przygotować w półtorej godziny. Delikatny, mleczno-maślany smak. Idealny na słodkie śniadanie: dżem, miód, słodki twarożek oraz kawa, a dla dzieci kakao… Kromki takiego chleba świetnie sprawdzą się przy przygotowaniu słodkich tostów francuskich.

SKŁADNIKI NA CHLEB MLECZNY:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 3 łyżki miodu
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszaj pół szklanki ciepłego mleka z drożdżami, miodem i 5 szklankami mąki pszennej, następnie dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Masło rozpuść, wymieszaj z pozostałym mlekiem, dodaj wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić objętość.
  3. Po tym czasie ponownie zagnieć i przełóż do formy. Ja korzystam z silikonowych więc nie muszę ich smarować przed pieczeniem. Odstaw do wyrośnięcia.
  4. Piecz w temperaturze 210 stopni C przez 15 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz kolejne 25 minut.
  5. Jeśli chleb zbyt szybko zaczyna się rumienić warto przykryć go folią aluminiową.
  6. Po upieczeniu wyjmij z formy, następnie wystudź na kratce.

Inspiracja przy wyrobie tego chlebka została zaczerpnięta z tej strony. Zobacz też moje propozycje na wypieki na bazie ciasta drożdżowego.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz