CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE OD STAREGO PIEKARZA

Prosty chleb pszenno-żytni zakwasie

Ten przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie mój mąż otrzymał od koleżanki z pracy. Sprawdzony i praktykowany od wielu lat w jej rodzinie. Dziadek koleżanki był piekarzem i receptura na wypiek pochodzi właśnie od niego.

Efekt? Chleb wyszedł naprawdę pyszny. Lekko kwaskowaty, idealny jeśli chodzi o wilgotność z cudownie chrupiącą skórką. Podane proporcje miały wystarczyć na dwa bochenki, jednak moje foremki są prawdopodobnie nieco większe. Następnym razem zwiększę wszystko o połowę porcji.

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie, wykonany metodą dwuetapową. Zapraszam.

Dzień pierwszy

ZACZYN:

  • 20 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3-4 łyżki aktywnego zakwasu
  • 200 ml wody
  1. Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

SŁONECZNIK:

  • 2 szklanki ziaren słonecznika
  • woda
  • 2 łyżeczki soli
  1. Do ziaren dodać sól, wymieszać zalać dwoma szklankami wrzątku. Odstawić na 5 minut i osączyć na sicie. Ta czynność ma na celu usunięcie chemikaliów, które używane są przy oczyszczaniu ziaren słonecznika z łupek.
  2. Słonecznik przesypać do naczynia, przykryć i odstawić do następnego dnia.

Dzień drugi

SKŁADNIKI NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI:

  • 35 dkg mąki chlebowej pszennej (typ 650)
  • 20 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki soli
  • 350 ml wody (ja dałam 450 ml)
  • łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • 1 szklanka sezamu (w oryginale było siemię lniane)
  • namoczony słonecznik
  • zaczyn
  1. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto (jest ono dość rzadkie).
  2. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-4 godziny. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką miski do ciasta firmy Tupperware. Muszę powiedzieć, że korzystanie z niej bardzo ułatwia przygotowywanie wszelkich drożdżówek oraz właśnie chleba. Jest ona bardzo wygodna przy wyrabianiu ciasta i moim zdaniem zdecydowanie przyspiesza jego wyrastanie.
  3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do form w których chleb będzie się piekł. Foremki najpierw należy posmarować olejem i wysypać otrębami. Jeśli chleb jest pieczony w formach silikonowych, czynność tę można pominąć.
  4. Bochenki posmarować wodą, wierzch można posypać makiem, otrębami lub dowolnymi ziarnami. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinny podwoić swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu, formy włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 220 stopni C. Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę należy piec w niej chleb przez 20 minut. Po tym czasie chlebek należy wyjąć z foremek, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 15-25 minut.
  6. Potem chleb należy obserwować. Ma być ładnie podpieczony, a po opukaniu powinien wydawać głuchy odgłos.
  7. Wystudzić na kratce.
Prosty chleb pszenno-żytni zakwasie

Prosty chleb pszenno-żytni zakwasie

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    super chlebek:)

  2. Anonimowy pisze:

    piekę już prawie rok i innego chleba już nie chcemy,a zapach w domu,ach…………..to takie proste a jakie smaczne,zrobienie zakwasu też proste,najgorzej się zabrać:)))pozdro

  3. Anonimowy pisze:

    Mmmm.. chleb jest przepyszny!

  4. Anonimowy pisze:

    Przepis na chleb super! Robiłam pierwszy raz w życiu chleb na zakwasie i wyszedł rewelacyjny:) Dodałam zamiast 2 szkl słonecznika;1szkl słonecznika i 1 szkl pestek dyni, w smaku przepyszny. Polecam

  5. Dorota Dori pisze:

    Piekę, pachnie bajecznie 🙂 Moja przygoda z domowym chlebem trwa już ponad pół roku, a ciągle chce więcej 🙂 Coś czuje ze ten będzie moim faworytem

  6. Anonimowy pisze:

    Ale pyszny chlebek wyszedł,mąkę żynią pełnoziarnistą wymieszałam z razową żytnią.Ponieważ nie byłam pewna swego zakwasu dodalam łyżeczkę drożdży.Chleb szybciej wyrastał,ale nie stracił nic na smaku i zapachu.Dzięki za wspaniałe przepisy.Alina

Dodaj komentarz