EINTOPF Z KAPUSTĄ KISZONĄ I WIEPRZOWINĄ

Eintopf z kapustą kiszoną czyli danie jednogarnkowe po raz kolejny. Ten posiłek był takim sprzątaniem lodówki przed zakupami. Z wczorajszego obiadu zostały ziemniaki, po nadwyżce zakupowej na święta zostało sporo kapusty kiszonej, w zamrażarce miałam kawałek karkówki… Nic lepiej się nie sprawdzi w takiej sytuacji jak danie tego typu. Obiad prawie bez roboty, a naprawdę smacznie.

Dania jednogarnkowe, eintopfy to wspólna nazwa dla potrawy wywodzącej się z kuchni niemieckiej, przypominającej gęstą zupę z wkładką lub gulaszu. Z niemieckiego eintopf to po prostu “jeden garnek”, w którym lądują różne składniki i razem się duszą. Jak to często bywa z dobrym jedzeniem wywodzi się ono z biedy i niedostatku – takim jednogarnkowym daniem łatwiej można było wykarmić dużą rodzinę.

SKŁADNIKI:

  • 500 g karkówki wieprzowej

  • 2 cebule

  • 1-1,5 kg kapusty kiszonej

  • 3 łyżki oleju

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • garść suszonych grzybów

  • kilka ugotowanych ziemniaków

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Karkówkę pokroić w paski lub w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron.  
  • Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego mięsa, oprószyć solą i smażyć aż cebula ładnie się zarumieni.
  • Do mięsa dodać odciśniętą kapustę, opłukane grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć ziemniaki, przykryć.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około półtorej godziny.
eintopf z kapustą kiszoną i karkówką wieprzową
Eintopf z kapustą kiszoną i karkówką wieprzową

Komentarze:

Dodaj komentarz