KAPUSTA WŁOSKA W SOSIE ŚMIETANOWYM

Przepis na ten świetny dodatek obiadowy znalazłam w książce Jak gotować Disslowej.

Ja swoją kapustę nieco odchudziłam: zamiast śmietany użyłam jogurt naturalny i dodałam tylko jedno żółtko. Do posypania wykorzystałam starty parmezan.

Polecam.

SKŁADNIKI:

  • niewielka główka kapusty włoskiej
  • 1 szklanka śmietany (u mnie jogurt naturalny)
  • 2 żółtka (u mnie 1 żółtko)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki startego sera żółtego (u mnie parmezan)
  • sól, pieprz
  1. Kapustę podzielić na cztery części. Włożyć do osolonego wrzątku i obgotować ok. 5 minut. Osączyć.
  2. Masło rozpuścić, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, po zagotowaniu zestawić z ognia. Dodać żółtka, doprawić solą i pieprzem.
  3. Kapustę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, posypać startym serem.
  4. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C.

 

Komentarze:

  1. W kuchni Uli pisze:

    wczoraj akurat koleżanka zachwycała się kapustą włoską podobnie przygotowaną, na pewno bardzo smaczna jarzynka, wersja z sosem jogurtowym też bardziej by mi odpowiadała

  2. Kapusta stoi w piekarniku.

Dodaj komentarz