ZAPIEKANY MAKARON ZE SZPINAKIEM

zapiekany makaron ze szpinakiem

W czasie pobytu w Gniewinie mieliśmy możliwość „obcowania” z produktami firmy Ole! Części z nich wcześniej nie znałam i prawdę mówiąc nawet nie wiedziałam o ich istnieniu. Jednym z tych produktów był Felisos – ser solankowy z różnymi dodatkami. Dzisiaj wykorzystałam jeden z nich: ser z czarnymi oliwkami w aromatycznej oliwie zaprawionej rozmarynem.

Wyszło z tego niebanalne danie – zapiekany makaron ze szpinakiem…

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mrożonego szpinaku
  • 15-20 dkg surowego boczku wędzonego
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • słoiczek FELISOS (ser solankowy z czarnymi oliwkami w oleju)
  • 40 dkg makaronu
  • 10 dkg startego parmezanu
  • sól, pieprz
  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zachować trochę wody z gotowania.
  2. Boczek pokroić na niewielkie słupki i wysmażyć na wolnym ogniu. Dodać osączony szpinak i smażyć do odparowania wody.
  3. Następnie dodać rozgnieciony lub roztarty czosnek, posolić do smaku i smażyć kilka minut na wolnym ogniu. Wlać jogurt, doprawić i ponownie chwilę dusić.
  4. Sos szpinakowy wymieszać z odsączonym Felisosem i makaronem. Jeśli całość będzie „za sucha”, można dodać trochę wody z gotowania makaronu.
  5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą – jak najbardziej należy wykorzystać oliwę odlaną z Felisosa.
  6. Makaron przełożyć do naczynia, posypać parmezanem. Wierzch również można skropić oliwą.
  7. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 30 minut.

 

Zobacz także...

3 komentarze

Leave a Reply