MINITORCIKI Z ŁOSOSIEM

Jakiś czas temu natrafiłam w internecie na Laxtårta – szwedzki tort na bazie chleba żytniego z twarogiem i łososiem. Zachwyciłam się nimi – są naprawdę niesamowite. Wpiszcie w wyszukiwarkę grafiki – sami zobaczycie.

Szwedzkie torty w wersji wytrawnej robione są w bardzo wielu konfiguracjach. Są torty na bazie łososia lub innych ryb, krewetek, raków, ale również wędlin czy jajek. Jako dodatek świeże warzywa, zioła nieraz owoce. Przepięknie zdobione i niesamowicie zdrowe. Taki tort postawiony na stole zdecydowanie będzie największą jego ozdobą.

SKŁADNIKI:
(na sześć torcików)

  • 25 dkg łososia wędzonego na zimno
  • 20 dkg białego tłustego sera
  • 1 łyżka majonezu (można pominąć)
  • 3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól do smaku
  • 12 kromek żytniego razowego chleba
  • gałązka koperku do ozdoby
  • kilka plasterków cytryny do ozdoby
  • 2-3 łyżeczki czarnego kawioru
  • 2-3 łyżeczki czerwonego kawioru
  1. Część łososia zostawić do ozdoby, najlepiej ukroić kilka cienkich plasterków. Resztę drobno posiekać.
  2. Koperek posiekać.
  3. Ser zmiksować, dodać majonez, koperek oraz posiekanego łososia. Wymieszać i doprawić solą do smaku.
  4. Z kromek chleba wykroić 12 okrągłych kromeczek (u mnie o średnicy 7 cm).
  5. Kromkę smarować przygotowaną masą, położyć drugą kromkę chleba i na wierzch warstwę masy. Boki i wierzch również posmarować masą. Do układania torcików można wykorzystać malutkie foremki z otwieraną obręczą.
  6. Wierzch udekorować kawiorem, plasterkami łososia, cytryną i gałązką koperku. Schłodzić.

Mini torciki z łososiem

 

Komentarze:

  1. BernadettaP pisze:

    Uwielbiam łososia, a Twoje torciki prezentują się bajecznie 🙂

  2. zufik pisze:

    Mam ochotę na coś takiego..mmm

  3. Justyna Bąk pisze:

    pięknie wygląda taka małą przekąska:) świetny pomysł:)

  4. Myszka pisze:

    Oj zjadłabym takie torcik. Uwielbiam łososia .
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Dodaj komentarz