MONTIGNACOWE LENIWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Dzisiaj zdrowo… Propozycja obiadu węglowodanowego na słodko. Idealna na I fazę Metody Montignac. Lekkie kluski leniwe z sosem z mrożonych truskawek.

Taki obiad to balsam dla duszy kiedy za oknem pada deszcz lub śnieg, a słońca nie widać…

Jak ja już chcę wiosny.

SKŁADNIKI NA LENIWE:
porcja na dwie osoby

  • 25 dkg chudego białego sera
  • 2 białka
  • 3 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • sól
  • mąka do podsypania
  1. Ser przecisnąć przez praskę, lub dokładnie rozgnieść widelcem.
  2. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.
  3. Do sera dodać mąkę, pianę z białek, wymieszać łyżką.
  4. Stolnicę dość mocno podsypać mąką, wyłożyć ciasto. Uformować wałek, kroić ukośne kluseczki.
  5. Kłaść na osolony wrzątek, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 25 dkg truskawek (w sezonie świeże, teraz można skorzystać z mrożonek)
  • 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego (BEZ CUKRU!!!)
  • ewentualnie do dosłodzenia ksylitol lub stewia
  • opcjonalnie kilka listków świeżej mięty
  1. Składniki sosu zmiksować.
  2. Podawać z ugotowanymi kluskami. Można posypać posiekanymi listkami mięty.

Komentarze:

  1. Evitaa pisze:

    Podobne leniwe robiłam, będąc na diecie Dukana. Tylko że zamiast mąki orkiszowej były mielone otręby. Pycha. I ten sos truskawkowy :)).

  2. qwert123 pisze:

    miałam okazję ostatnio takie jeść i przyznaję, są pyszne:)

Dodaj komentarz