KLUSKI LENIWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Kluski leniwe z sosem truskawkowym

Dzisiaj zdrowo – bo tradycyjne kluski przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Są idealne dla osób na diecie z niskim indeksem glikemicznym, jeśli nie macie z tym problemu możecie sięgnąć po zwykłą mąkę. Odchudzone kluski leniwe podałam z pysznym sosem z truskawek i jogurtu. Oczywiście możecie je podać z sosem z dowolnych miękkich owoców, ale też przygotować je w wersjo na słono, np z sosem grzybowym.

Taki obiad to balsam dla duszy kiedy za oknem pada deszcz lub śnieg, a słońca nie widać. Jak ja już chcę wiosny.

SKŁADNIKI NA KLUSKI LENIWE:

porcja na dwie osoby

  • 25 dkg chudego białego sera
  • 2 białka
  • 3 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + do podsypania
  • sól
  1. Ser przecisnąć przez praskę, lub dokładnie rozgnieść widelcem.
  2. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.
  3. Do sera dodać mąkę, pianę z białek, wymieszać łyżką.
  4. Stolnicę dość mocno podsypać mąką, wyłożyć ciasto, następnie uformować wałek i kroić ukośne kluseczki.
  5. Kłaść na osolony wrzątek, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową lub odcedzić na durszlaku.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 25 dkg truskawek (w sezonie świeże, teraz można skorzystać z mrożonek)
  • 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego (BEZ CUKRU!!!)
  • ewentualnie do dosłodzenia ksylitol lub stewia
  • opcjonalnie kilka listków świeżej mięty
  1. Składniki sosu zmiksować, następnie podawać z ugotowanymi kluskami. Przed podaniem można posypać posiekanymi listkami mięty.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz