PTASIE MLECZKO czyli ZUPA NIC

Zupa nic

Znana  chyba wszystkim z dzieciństwa zupa nic czyli mleczna zupa z kleksami z piany z białek. Bardzo popularne na Słowacji Vtáčie mlieko niewiele ma wspólnego z naszym, polskim ptasim mleczkiem. Ten deser to po prostu słowacka wersja “zupy nic”, której prawdę mówiąc nigdy wcześniej nie robiłam. To propozycja na słodki obiad, który nie wszystkim będzie pasować, ale zupę można podać jako drugie śniadanie, albo podwieczorek.

Myślę, że Ci którym zupa nic smakuje, chętnie spróbują jej w takiej wzbogaconej o budyń wersji.

SKŁADNIKI – ZUPA NIC:

  • 1 l mleka
  • 4 jaja
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oddzielić białka od żółtek, następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeden cukier waniliowy.
  2. Odlać 3/4 szklanki mleka, dodać do niego mąkę, żółtka i budyń i dokładnie rozmieszać.
  3. Pozostałe mleko zagotować, dodać drugi cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Na gotujące się mleko kłaść łyżką pianę z białek, tworząc niewielkie kleksy.
  4. Po chwili obrócić i zaraz wyciągać łyżką cedzakową. Należy to robić porcjami w zależności od wielkości garnka (im szerszy tym więcej pianek się w nim zmieści na raz).
  5. Po ugotowaniu ostatniej porcji do mleka wlać resztę mleka wymieszanego z budyniem, mąką i żółtkami. Ugotować budyń.
  6. Budyń podawać z piankami w miseczkach na ciepło lub na zimno.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

9 komentarzy

Zostaw komentarz