SALSA OGÓRKOWO-PAPRYKOWA

Bywa frustrujące kiedy Twoja rodzina domaga się “normalnego” jedzenia, a Ty jesteś na diecie. Jednak niekoniecznie musisz spędzać codziennie dwa razy więcej czasu w kuchni produkując podwójne obiady. Świetnym sposobem jest wykorzystanie do pomocy zamrażarki. Ja do dzisiaj jeszcze mam poporcjowanego świątecznego indyka, którego wystarczy wyjąć trochę wcześniej i obiad praktycznie jest gotowy.

Dzisiaj podałam go w wersji z salsą ze świeżego ogórka i papryki. Szybko, smacznie i zdrowo (oczywiście).

SKŁADNIKI:

  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki dowolnych kiełków
  1. Ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać kiełki i wymieszać.
  2. Podać z oliwą lub dowolnym sosem na zimno. Niżej propozycja na taki lekki sos.

SOS:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 3-4 łyżki listków świeżej bazylii
  • kilka listków świeżej mięty (może być kolendra, jednak ja jej nie toleruję)
  • mały ząbek czosnku
  • sól do smaku
  1. Składniki sosu zmiksować w kubku miksującym. Doprawić do smaku solą.

Dodaj komentarz