brazylijskie ciasto bananowe

CUCA BANANA – BRAZYLIJSKIE CIASTO BANANOWE

Czwarte zadanie w konkursie Bloger Chef polega na stworzeniu dań pochodzących z Ameryki. W Brazylii nie byłam, ale kiedy pomyślałam o kuchni amerykańskiej to jakoś nie wiedzieć dlaczego skojarzyłam właśnie ten kraj. No a jeśli Brazylia, to dwa produkty przyszły mi do głowy: banany i cukier trzcinowy. Na konkurs zdecydowałam się wysłać przepis na tartę maślaną, jednak to ciasto jak najbardziej polecam.

Podczas poszukiwań pomysłów na połączenie bananów i cukru trzcinowego trochę poszperałam i po dwóch próbach (pierwsza to było ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej – nieładne, szarobure, chociaż mój syn był nim zachwycony) chciałam Wam przedstawić ten, oto wypiek. W oryginale ciasto jest pieczone w dużej formie, ja zrobiłam je w foremkach do sufletów.

Można podać na ciepło lub na zimno. W wersji na ciepło proponuję obok ciasta położyć kulkę lodów waniliowych…Tworząc swoje ciacho wzorowałam się na przepisie stąd.

SKŁADNIKI:
(na 12 ciastek)

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 średnie banany
  • 1,5 szklanki cukru (na karmel)
  • 1/2 szklanki wody (na karmel)
  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Nadal ucierając dodawać po trochę mleka, oleju i mąki. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać trochę mleka.
  4. Ubić sztywną pianę z białek i soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  5. Na niedużej patelni rozpuścić cukier (uwaga, bardzo gorące), dodać wodę i gotować razem przez minutę.
  6. Do foremek wlać na dno karmel, ułożyć kilka plasterków banana.
  7. Do foremek wyłożyć porcję ciasta.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni C około 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Chwilę przestudzić i wyjąć z formy – podawać “obrócone”.
Cuca banana - brazylijskie ciasto bananowe
Brazylijskie ciasto bananowe

7 komentarzy

  1. wyglądają świetnie, ale dawno nie jadłam bananów… i mi ochoty narobiłaś 🙂 do tego w tak znakomitej wersji, marzenie 🙂 Ps. POZDROWIENIA Z CORAZ CIEPLEJSZEGO WROCŁAWIA 😀

  2. Całkiem fajne ciasto. Wygląda ok, ale smakuje świetnie. Mam nadzieję, że czegoś nie pokaszaniłem bo ciasto jest dość gęste i treściwe – raczej nie jest to babka. …i zrobiłem na dużej blasze a nie w foremkach 🙂
    Następnym razem spróbuję dać banany nie tylko na dno formy, ale też tak żeby były zatopione w cieście. Trochę ich tam brakuje. Mogę przesłać zdjęcie nadgryzionego ciasta w formie z blachy.
    Pozdrawiam
    Kuzyn 😛

  3. Jeżeli chodzi o smak to nie jest złe ale ilość mąki do pozostałych składników jest dziwna. Robot nie dał rady wyrobić ciasta, mimo że dolałam dodatkowo szklankę mleka. Ciasto robiłaś w 12 foremkach do sufletów? Jaka pojemność miały te foremki? Mi wyszło 24 foremki na mufinki i foremka keksowa, z czego karmel starczył tylko na mufinki, dając po 1 małej łyżeczce karmelu na dno.

    • Nie wiem jaką pojemność mają foremki, ale na pewno są dużo większe niż te na muffiny. Ciasto faktycznie było bardzo gęste, bardziej jak drożdżowe. Co do karmelu, w oryginale była większa porcja (z dwóch szklanek cukru), ale nie chciałam przesłodzić.

Dodaj komentarz