CUCA BANANA – BRAZYLIJSKIE CIASTO BANANOWE

brazylijskie ciasto bananowe

Czwarte zadanie w konkursie Bloger Chef polega na stworzeniu dań pochodzących z Ameryki. W Brazylii nie byłam, ale kiedy pomyślałam o kuchni amerykańskiej to jakoś nie wiedzieć dlaczego skojarzyłam właśnie ten kraj. No a jeśli Brazylia, to dwa produkty przyszły mi do głowy: banany i cukier trzcinowy. Na konkurs zdecydowałam się wysłać przepis na tartę maślaną, jednak to ciasto jak najbardziej polecam.

Podczas poszukiwań pomysłów na połączenie bananów i cukru trzcinowego trochę poszperałam i po dwóch próbach (pierwsza to było ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej – nieładne, szarobure, chociaż mój syn był nim zachwycony) chciałam Wam przedstawić ten, oto wypiek. W oryginale ciasto jest pieczone w dużej formie, ja zrobiłam je w foremkach do sufletów.

Można podać na ciepło lub na zimno. W wersji na ciepło proponuję obok ciasta położyć kulkę lodów waniliowych…Tworząc swoje ciacho wzorowałam się na przepisie stąd.

SKŁADNIKI:
(na 12 ciastek)

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 średnie banany
  • 1,5 szklanki cukru (na karmel)
  • 1/2 szklanki wody (na karmel)
  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Nadal ucierając dodawać po trochę mleka, oleju i mąki. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać trochę mleka.
  4. Ubić sztywną pianę z białek i soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  5. Na niedużej patelni rozpuścić cukier (uwaga, bardzo gorące), dodać wodę i gotować razem przez minutę.
  6. Do foremek wlać na dno karmel, ułożyć kilka plasterków banana.
  7. Do foremek wyłożyć porcję ciasta.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni C około 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Chwilę przestudzić i wyjąć z formy – podawać „obrócone”.
Cuca banana - brazylijskie ciasto bananowe
Brazylijskie ciasto bananowe

Zobacz także...

7 komentarzy

  1. wyglądają świetnie, ale dawno nie jadłam bananów… i mi ochoty narobiłaś 🙂 do tego w tak znakomitej wersji, marzenie 🙂 Ps. POZDROWIENIA Z CORAZ CIEPLEJSZEGO WROCŁAWIA 😀

  2. Całkiem fajne ciasto. Wygląda ok, ale smakuje świetnie. Mam nadzieję, że czegoś nie pokaszaniłem bo ciasto jest dość gęste i treściwe – raczej nie jest to babka. …i zrobiłem na dużej blasze a nie w foremkach 🙂
    Następnym razem spróbuję dać banany nie tylko na dno formy, ale też tak żeby były zatopione w cieście. Trochę ich tam brakuje. Mogę przesłać zdjęcie nadgryzionego ciasta w formie z blachy.
    Pozdrawiam
    Kuzyn 😛

  3. Jeżeli chodzi o smak to nie jest złe ale ilość mąki do pozostałych składników jest dziwna. Robot nie dał rady wyrobić ciasta, mimo że dolałam dodatkowo szklankę mleka. Ciasto robiłaś w 12 foremkach do sufletów? Jaka pojemność miały te foremki? Mi wyszło 24 foremki na mufinki i foremka keksowa, z czego karmel starczył tylko na mufinki, dając po 1 małej łyżeczce karmelu na dno.

    1. Nie wiem jaką pojemność mają foremki, ale na pewno są dużo większe niż te na muffiny. Ciasto faktycznie było bardzo gęste, bardziej jak drożdżowe. Co do karmelu, w oryginale była większa porcja (z dwóch szklanek cukru), ale nie chciałam przesłodzić.

Leave a Reply