KANADYJSKA TARTA MAŚLANA

Butter Tart - kanadyjska tarta maślana

Butter tart to sztandarowy deser podawany w Kanadzie. Kruche ciasto i maślane nadzienie z dodatkiem rodzynek i orzechów pekan. Ja dodatkowo wzbogaciłam smak rodzynek poprzez ich namoczenie w białym rumie.

Kiedy jakiś czas temu przeglądałam zagraniczne blogi w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na któryś z przepisów na butter tart. Od razu wiedziałam, że to jest coś. Czekało tylko na swoją premierę – IV zadanie na Bloger Chef uznałam za idealne.

Jak wiecie – słodycze to obszar dla mnie “zakazany” – nie powiem Wam, że jest pyszne bo tylko mogę się tego domyślać. Ale wiem, że ciacho warte jest grzechu – moi domownicy nie potrafili ukryć zachwytu…

Można zrobić je jako jedną dużą tartę lub jako mini tarty. Mój przepis to kompilacja kilku różnych przepisów na ten kanadyjski smakołyk.

CIASTO:
(z podanej porcji zrobiłam 12 mini tart)

  • 12 dkg masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  1. Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto.
  2. Wyłożyć foremki i zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

NADZIENIE:

  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  1. Rodzynki zalać rumem. Orzechy rozdrobnić.
  2. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać robotem.
  3. Do każdej podpieczonej foremki włożyć równą porcję rodzynek i orzechów, na wierzch wyłożyć po łyżce masy maślanej.
  4. Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut.
  5. Można podać na ciepło lub na zimno.

    Ten przepis staruje w konkursie Bloger Chef – autorka będzie wdzięczna za każdy głos oddany na jej przepis.

Butter Tart - kanadyjska tarta maślana

Butter Tart – kanadyjska tarta maślana

Butter Tart - kanadyjska tarta maślana

Butter Tart – kanadyjska tarta maślana

Komentarze:

  1. Z orzechami pekan, mniam!

  2. Misia pisze:

    Uwielbiam desery podawane na ciepło! Super przepis 🙂

    Ściskam cieplutko!

  3. Justyna Bąk pisze:

    bardzo apetycznie wygląda:) chyba sobie zrobię takie pyszności:)

  4. gin pisze:

    Bardzo ciekawe nadzienie, zapisuję do wypróbowania 🙂

  5. Edyta Kubasiak pisze:

    Witam chciałabym zrobić teraz na święta tylko ze nie przepadam za rodzynkami czym mogłabym je zastąpić ?

  6. Edyta Kubasiak pisze:

    Bardzo dziękuje mam nadzieje ze będą rodzince smakować Serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !

Dodaj komentarz