KANADYJSKA TARTA MAŚLANA

Butter Tart - kanadyjska tarta maślana

Butter tart, czyli tarta maślana to bardzo popularny deser podawany w Kanadzie. Kruche ciasto i maślane nadzienie z dodatkiem rodzynek i orzechów pekan. Ja dodatkowo wzbogaciłam smak rodzynek poprzez ich namoczenie w białym rumie.

Kiedy jakiś czas temu przeglądałam zagraniczne blogi w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na któryś z przepisów na butter tart. Od razu wiedziałam, że to jest coś, więc tylko czekało tylko na swoją premierę – IV zadanie na Bloger Chef uznałam za idealne. Można zrobić je jako jedną dużą tartę, jednak ja przygotowałam jako w formie mini tart. Mój przepis to kompilacja kilku różnych przepisów na ten kanadyjski smakołyk.

KANADYJSKA TARTA MAŚLANA – SKŁADNIKI:

CIASTO:
(z podanej porcji zrobiłam 12 mini tart)

  • 12 dkg masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  1. Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto, następnie wyłożyć foremki i zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

NADZIENIE:

  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  1. Rodzynki zalać rumem, orzechy rozdrobnić, a pozostałe składniki dokładnie wymieszać robotem.
  2. Do każdej podpieczonej foremki włożyć równą porcję rodzynek i orzechów, następnie na wierzch wyłożyć po łyżce masy maślanej.
  3. Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut.
  4. Można podać na ciepło lub na zimno.

Ten przepis staruje w konkursie Bloger Chef – autorka będzie wdzięczna za każdy głos oddany na jej przepis.  

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

9 komentarzy

  1. Witam chciałabym zrobić teraz na święta tylko ze nie przepadam za rodzynkami czym mogłabym je zastąpić ?

  2. Bardzo dziękuje mam nadzieje ze będą rodzince smakować Serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !

Zostaw komentarz