LABNEH Z PEŁNOZIARNISTYMI PITAMI

Labneh z pitami pełnoziarnistymi

Pisałam już o labneh tutaj. To przepyszny serek, który bardzo prosto można zrobić w domu – wystarczy zakupić dobry jogurt naturalny. Efektem jest cudownie kremowy, delikatny twarożek, który smakuje nawet sam, bez jakichkolwiek dodatków. Jeśli raz go spróbujecie, gwarantuję, że zakochacie się w ty cudzie.

Dzisiaj proponuję Wam podanie labneh z chlebkami pita, oczywiście własnoręcznie wykonanymi.

SKŁADNIKI NA LABNEH:

  • 1/2 kg greckiego jogurtu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pokrojonej bazylii
  • sól
  1. Jogurt wymieszać z solą, przełożyć na gazę lub bawełnianą ściereczkę, związać rogi i powiesić nad miseczką, tak aby z jogurtu mogła odciekać serwatka. Można też zawinięty w ściereczkę jogurt ułożyć na sicie, przykryć deseczką lub talerzykiem i czymś obciążyć. Odciekanie potrwa jakieś 2-3 dni. Z jogurtu powinien powstać serek.
  2. Czosnek i bazylię drobno posiekać.
  3. Gotowy serek wyłożyć na płaski talerz, polać oliwą, posypać drobno posiekanym czosnkiem i bazylią, posypać solą (najlepsza będzie gruboziarnista, prosto z młynka).

SKŁADNIKI NA CHLEBKI PITA:

  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1/2-3/4 szklanki ciepłe wody
  • 2-3 łyżki oliwy
  • mąka do podsypania
  1. Z mąki, drożdży, soli i wody, którą należy dodawać stopniowo zagnieść ciasto, następnie odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
  2. Ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować płaski placek.
  3. Placki smarować oliwą, następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz