NALEŚNIKI NA MAŚLANCE

Naleśniki na maślance

Naleśniki są pyszne… na słodko, na słono a nawet same, takie bez niczego. Uwielbiałam je zawsze, kochają je moje dzieci, bo czy są tacy, którzy za nimi nie przepadają?

Dzisiaj przedstawiam Wam lekkie naleśniki na maślance i sodzie oczyszczonej podane z twarożkiem i musem owocowym.

I coś co znalazłam w sieci – tutaj znajdziecie gierkę komputerową, która pomoże mało wprawnym podszkolić się w przygotowywaniu naleśników – spróbujcie. Mi nie udało się zrobić ani jednego bez dziury…

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:

  • 1 l maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Smażyć z obu stron na gorącej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.

JAKO DODATKI:

  • twarożek
  • 2 dojrzałe mango
  • 3-4 dojrzałe banany
  • cukier do smaku
  1. Do blendera wrzucić obrane mango i banany, zmiksować na mus. Ewentualnie dosłodzić.
  2. Twarożek wymieszać z cukrem.
  3. Naleśniki smarować twarożkiem, zawijać polać po wierzchu musem.

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    naleśniki są najlepsze na świecie:)

    1. Laura pisze:

      też tak uważam

  2. patesucree pisze:

    ciekawy przepis i na pewno godny wypróbowania 🙂

  3. Anonim pisze:

    Super przepis
    Rasti

  4. Rasti pisze:

    Te naleśniki robię od roku. Juz w ogóle zrezygnowałam z innych na mleku… Mają byc naleśniki to MUSI byc maślanka. Rewelacja!!! Ostatnio jedną szklankę mąki przennej zastąpiłam jedną szklanką mąki kukurydzianej i są jeszcze delikatniejsze…. Dzieci uwirlbiają…
    Pozdrawiam,
    Rasti

Dodaj komentarz