PIECZONE PALUSZKI Z SELERA

Pieczone paluszki z selera

W książce “Kuchnia polska regionalna – Mazowsze, Kurpie, Podlasie i inne centralne regiony” znalazłam przepis na ziemniaki pieczone w mące żytniej, które za kilka dni znajdziecie tutaj. Dzisiaj pewna modyfikacja tego przepisu – pieczony seler. Podpieczona mąka żytnia świetnie się komponuje z selerem.

Można podać z pikantnym dipem.

SKŁADNIKI:

  • 1 seler
  • 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • sól
  1. Selera obrać, pokroić w słupki – wielkości dużych frytek. Oprószyć solą i wymieszać z mąką.
  2. Wyłożyć na blaszkę, razem z całą mąką.
  3. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
  4. W czasie pieczenia kilka razy zamieszać, podsypując mąką.

Paluszki z selera

Komentarze:

  1. Luka Li pisze:

    Ciekawy pomysł:)

  2. Justyna Bąk pisze:

    muszę spróbować lubię takie przekąski:)

  3. zuzayana pisze:

    seler już wie w co go zamienię, i Ty też 🙂 dziękuję!

Dodaj komentarz