SAŁATKA Z FASOLI I TUŃCZYKA Z KASZĄ BULGUR

Sałatka z fasoli i tuńczyka

Dzisiaj będzie dietetycznie, ale też bardzo ciekawie (mam nadzieję…)

Jakiś czas temu odkryłam fasolę… fasolę, która po zmiksowaniu może mieć naprawdę całkiem inne niż dotychczas wykorzystanie. Jest ona świetnym zagęszczaczem (zobacz przepis na sos pomidorowy), ale z powodzeniem zastąpi w sałatce “łącznik”, którym normalnie jest majonez.

Sałatka na I fazę Montignac. Duża porcja dobrych węglowodanów, sycące i niesamowicie smaczne.

SKŁADNIKI:

  • puszka fasoli
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • kilka papryczek jalapeño
  • 1/2 szklanki drobnej kaszy bulgur
  • 3/4 szklanki osolonego wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sól, pieprz do smaku
  1. Kaszę zalać osolonym wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Ostudzić.
  2. Ogórki i papryczki pokroić w drobniutką kostkę.
  3. Fasolę zmiksować, tuńczyka rozdrobnić.
  4. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    wygląda smakowicie:)

Dodaj komentarz