ŚLEDZIE SMAŻONE

Śledzie smażone

Śledzie są jedną z bardziej popularnych ryb na naszych stołach. Jednak najczęściej są to śledzie w postaci solonych matiasów, sałatek śledziowych czy marynowanych w occie rolmopsów.

Nie wszędzie można kupić świeże śledzie, które będzie można usmażyć, ale jeśli uda się to Wam – naprawdę polecam.

Ja kupuję od razu większą ilość. Część z nich po usmażeniu ląduje w słojach i zostaje zamarynowana, ale część zaraz po usmażeniu posłużyła jako przepyszny obiad.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg świeżych wypatroszonych śledzi bez głów
  • mąka do obtoczenia (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  1. Ryby dokładnie wypłukać, osączyć na sicie, oprószyć solą i pieprzem Odstawić na pół godziny.
  2. Każdą rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
  3. Podawać z dowolną surówką.
  4. Można podać je z ziemniakami lub dowolnym pieczywem.

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    jakoś nie próbowałam ich zjeść przed marynowaniem:) chyba najwyższy czas spróbować:)

  2. Anonimowy pisze:

    świeża dostawa do sklepu z owadem w tle skusiła mnie… pychota

    1. Laura pisze:

      sklep z owadem… fajnie

Dodaj komentarz