TAGIATELLE Z SOSEM POMIDOROWYM… DIETETYCZNIE

Makaron z sosem pomidorowym

Dzisiaj w ramach wariactwa związanego z Tłustym Czwartkiem chciałabym przypomnieć, że niektórzy są na diecie… I dla wielu pączek, oponka czy faworek dozwolony jest za oknem cukierni lub na talerzu przygotowanym dla najbliższych.

Ja dziś proponuję chociaż dietetyczny, ale za to bardzo smaczny obiad. Sos pomidorowy wzbogacony potężną dawką białka z fasoli będzie rewelacyjnym uzupełnieniem makaronu z mąki pełnoziarnistej.

Taki makaron z sosem pomidorowym danie można podać w ramach posiłku węglowodanowego w I fazie metody Montignac.

SKŁADNIKI NA SOS:
(na dwie osoby)

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 l passaty pomidorowej
  • puszka białej fasoli
  • sól, pieprz
  • łyżka pasty z tamaryndowca (można dodać do smaku sos Worcestershire)
  • odrobina oliwy do posmarowania patelni
  • kilka marynowanych papryczek chilli (opcjonalnie)
  • 20 dkg makaronu pełnoziarnistego
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Na patelni na wolnym ogniu delikatnie podsmażyć oprószoną solą cebulę (w II fazie można dodać oliwy zdecydowanie więcej).
  2. Dodać sos pomidorowy i roztarty czosnek, gotować aby zredukować sos.
  3. Fasolę zmiksować blenderem.
  4. Dodać pastę z tamaryndowca oraz fasolę i pokrojone papryczki, doprawić solą i pieprzem (sos ma być dość pikantny) i gotować jeszcze przez kilka minut.
  5. Ugotować makaron, podać z sosem. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj komentarz