LEKKI MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM

Makaron z sosem pomidorowym

Dzisiaj w ramach wariactwa związanego z Tłustym Czwartkiem chciałabym przypomnieć, że niektórzy są na diecie. Ja dziś proponuję chociaż dietetyczny, ale za to bardzo smaczny obiad. Sos pomidorowy wzbogacony potężną dawką białka z fasoli będzie rewelacyjnym uzupełnieniem makaronu z mąki pełnoziarnistej. Taki makaron z sosem pomidorowym danie można podać w ramach posiłku węglowodanowego w I fazie metody Montignac.

Jeśli zmagasz się z insulinoopornością, takie danie warto wzbogacić dodatkiem świeżych warzyw, np sałaty, startej marchewki. Jeśli szukasz innych przepisów z niskim indeksem glikemicznym- zapraszam tutaj.


SKŁADNIKI NA MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM:

(na 3-4 osoby)

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 l passaty pomidorowej
  • 1 puszka białej fasoli
  • sól, pieprz, do smaku
  • łyżka pasty z tamaryndowca (można dodać do smaku sos Worcestershire)
  • odrobina oliwy do posmarowania patelni
  • kilka marynowanych papryczek chilli (opcjonalnie)
  • 20 dkg makaronu pełnoziarnistego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Na patelni na wolnym ogniu delikatnie podsmażyć oprószoną solą cebulę (w II fazie można dodać oliwy zdecydowanie więcej).
  2. Dodać sos pomidorowy i roztarty czosnek, gotować aby zredukować sos.
  3. Fasolę zmiksować blenderem.
  4. Dodać pastę z tamaryndowca oraz fasolę i pokrojone papryczki, następnie doprawić solą i pieprzem (sos ma być dość pikantny) i gotować jeszcze przez kilka minut.
  5. Makaron ugotować al dente, w dużej ilości osolonej wody i od razu podać z sosem, a przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz