WĄTROBIANKA

Wątrobianka na bazie wątroby wieprzowej i cebuli. Pyszna domowa wersja tej popularnej “wędliny”. Niezwykle prosta do przygotowania. To cudo powstało jako produkt uboczny podczas wykonywania pasztetu – o nim będzie za czas jakiś. Kupiłam za dużo wątróbki, która nie mogła się przecież zmarnować i tak w ekspresowym tempie powstała jeszcze przepyszna i niezwykle zdrowa pasta do chleba.

Polecam, bo wątróbka to olbrzymia porcja łatwo przyswajalnego żelaza oraz witamin z grupy B i nawet biorąc pod uwagę sporą dawkę cholesterolu, naprawdę warto. Dodatkowo wątrobianka przygotowana samemu ma tylko te składniki, które są jej potrzebne, nie ma w niej masy tłuszczu, polepszaczy, wypełniaczy czy utrwalaczy.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg wątróbki wieprzowej
  • 3-4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dkg masła (następnym razem zastąpię go olejem)
  • sól, pieprz do smaku
  1. Wątróbkę pokroić na plastry i parzyć przez około 20 minut, woda powinna mieć temperaturę około 90 stopni i należy pilnować aby się nie zagotowała. Przestudzić.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek i chwilę razem smażyć na wolnym ogniu.
  3. Wątróbkę i cebulę zmiksować blenderem lub w kubku miksującym na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.
Domowa wątrobianka
Domowa wątrobianka

7 komentarzy

Dodaj komentarz