WĄTROBIANKA

Wątrobianka na bazie wątroby wieprzowej i cebuli. Pyszna domowa wersja tej popularnej „wędliny”. Niezwykle prosta do przygotowania. To cudo powstało jako produkt uboczny podczas wykonywania pasztetu – o nim będzie za czas jakiś. Kupiłam za dużo wątróbki, która nie mogła się przecież zmarnować i tak w ekspresowym tempie powstała jeszcze przepyszna i niezwykle zdrowa pasta do chleba.

Polecam, bo wątróbka to olbrzymia porcja łatwo przyswajalnego żelaza oraz witamin z grupy B i nawet biorąc pod uwagę sporą dawkę cholesterolu, naprawdę warto. Dodatkowo wątrobianka przygotowana samemu ma tylko te składniki, które są jej potrzebne, nie ma w niej masy tłuszczu, polepszaczy, wypełniaczy czy utrwalaczy.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg wątróbki wieprzowej
  • 3-4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dkg masła (następnym razem zastąpię go olejem)
  • sól, pieprz do smaku
  1. Wątróbkę pokroić na plastry i parzyć przez około 20 minut, woda powinna mieć temperaturę około 90 stopni i należy pilnować aby się nie zagotowała. Przestudzić.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek i chwilę razem smażyć na wolnym ogniu.
  3. Wątróbkę i cebulę zmiksować blenderem lub w kubku miksującym na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.
Domowa wątrobianka

Domowa wątrobianka

Komentarze:

  1. Lovelykate napisał(a):

    Taka domowa musi być o wiele lepsza niż sklepowa 🙂

  2. Ola napisał(a):

    Lubię wątróbkę 🙂 W najbliższym czasie na pewno ją zrobię, tylko osobiście wolę drobiową 🙂

  3. Amber napisał(a):

    Pasta z wątróbki!
    Mniam…
    Mam domowy chleb.
    Wpadaj z tym smakołykiem.

  4. Anonimowy napisał(a):

    Czy zamiast wątróbki wieprzowej może być drobiowa,np.z indyka?

    1. Laura napisał(a):

      jak najbardziej

    2. Anonimowy napisał(a):

      Dzisiaj zrobiłam z wątróbki z indyka, doprawiłam dodatkowo majerankiem. W smaku jest pyszna , moja ma trochę inny kolor , ale to mi nie przeszkadza. Tylko zastanawiam się czy musi być aż tyle tłuszczu- następnym razem dam trochę mniej.( dałam 5 dkg masła i resztę oleju).Chciałam wkleić zdjęcie, ale nie wiem jak?
      http://s1.zmniejszacz.pl/117/p1010267__231451.jpg

    3. Laura napisał(a):

      Nie wiem czy z mniejszą ilością tłuszczu nie będzie zbyt sucha. Zdjęcia też nie umiem wkleić do komentarzy. Wrzuciłam Twoje zdjęcie na profil facebookowy Cafe Babilon:
      https://www.facebook.com/pages/Cafe-Babilon/183518035001311

Dodaj komentarz