CHLEB POMIDOROWY NA DROŻDŻACH

Chleb pomidorowy na drożdżach

Rewelacyjna propozycja jeśli zapomnisz wyjąć wcześniej zakwas do przygotowania chleba. Dzisiaj wypiek drożdżowy na mące pszennej graham – chleb pomidorowy. Z dodatkiem przecieru pomidorowego i suszonych pomidorów. Lekki pomimo wysokiego typu użytej mąki. Cudownie chrupiąca skórka.

Idealny z pesto genovese lub po prostu z masłem.

SKŁADNIKI CHLEB POMIDOROWY:

(na dwa bochenki)

  • 1 kg mąki pszennej typ 1850
  • 1 szklanka mleka
  • 1 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oliwy (najlepsza jest ta z zalewy od pomidorów)
  • 1/4-1/2 szklanki pokrojonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i 5 łyżkami mąki, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, dodać zaczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić. Odstawić na kilka minut aby ciasto odpoczęło i ponownie dokładnie wyrobić.
  3. Ciasto podzielić na pół, wyłożyć do foremek.
  4. Odstawić do piekarnika (50 stopni C) do wyrośnięcia. U mnie wyrosło prawie natychmiast – dosłownie po kilkunastu minutach powiększyło się dwukrotnie.
  5. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i piec około 15 minut, zmniejszyć do 180 stopni C  i piec kolejne 45-50 minut.
  6. W połowie pieczenia wyrzucam bochenki z foremki – dzięki temu skórka jest chrupiąca na całym chlebku.

Jeśli pieczesz w foremkach silikonowych nie musisz ich natłuszczać. Zwykłe metalowe foremki posmaruj olejem czy masłem, lub opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia.

Chleb pomidorowy na drożdżach
Chleb pomidorowy na drożdżach

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz