CHLEB POMIDOROWY NA DROŻDŻACH

Chleb pomidorowy na drożdżach

Rewelacyjna propozycja jeśli zapomnisz wyjąć wcześniej zakwas do przygotowania chleba. Dzisiaj wypiek drożdżowy na mące pszennej graham – chleb pomidorowy.

Z dodatkiem przecieru pomidorowego i suszonych pomidorów. Lekki pomimo wysokiego typu użytej mąki. Cudownie chrupiąca skórka.

Idealny z pesto genovese lub po prostu z masłem.

SKŁADNIKI:
(na dwa bochenki)

  • 1 kg mąki pszennej typ 1850
  • 1 szklanka mleka
  • 1 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oliwy (najlepsza jest ta z zalewy od pomidorów)
  • 1/4-1/2 szklanki pokrojonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soli
  1. Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i 5 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, dodać zaczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić. Odstawić na kilka minut aby ciasto odpoczęło i ponownie dokładnie wyrobić.
  3. Ciasto podzielić na pół, wyłożyć do foremek.
  4. Odstawić do piekarnika (50 stopni C) do wyrośnięcia. U mnie wyrosło prawie natychmiast – dosłownie po kilkunastu minutach powiększyło się dwukrotnie.
  5. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i piec około 15 minut, zmniejszyć do 180 i piec kolejne 45-50 minut.
  6. W połowie pieczenia wyrzucam bochenki z foremki – dzięki temu skórka jest chrupiąca na całym chlebku.
Chleb pomidorowy na drożdżach

Chleb pomidorowy na drożdżach

Komentarze:

  1. Agata G. pisze:

    Pyyysznie wygląda!

  2. Justyna Bąk pisze:

    świetnie wygląda, bardzo ciekawe jak smakuje:)

Dodaj komentarz