CIASTO CZEKOLADOWE Z CHAŁWĄ

Mocno czekoladowe ciasto z chałwą

Kiedyś usłyszałam od znajomej, że ma dwa ulubione łakocie – gorzką czekoladę i chałwę. Wcale jej się nie dziwię, bo przecież co może być pyszniejszego niż dobra gorzka czekolada i dobra turecka chałwa. Jest to połączenie dwóch najsmaczniejszych rzeczy na świeci – zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto z chałwą.

SKŁADNIKI NA CIASTO Z CHAŁWĄ:

  • 5 jaj
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
  2. Jajka ubić z cukrem, a mąkę przesiać razem z proszkiem, sodą i kakao.
  3. Do ubitych jajek dodawać na przemian mąkę z dodatkami, olej oraz rozpuszczoną czekoladę.
  4. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piec w temperaturze 180 stopni C około 45 minut, do suchego patyczka.Wystudzić.

SKŁADNIKI NA KREM: 

  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
  • 250 g chałwy
  1. Ugotować budyń z cukrem, przestudzić.
  2. Masło utrzeć na puch, nadal ucierając, następnie dodawać po łyżce przestudzony budyń, a na koniec wsypać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać.

DO NASĄCZENIA:

  • 2/3 szklanki mocnej kawy
  • 3 łyżki białego rumu
  1. Ciasto przekroić na trzy placki, ściąć wierzch, tak aby wyrównać placki. Okruchy będzie można wykorzystać do ozdobienia ciasta.
  2. Na paterze układać kolejne blaty, każdy z nich przed nałożeniem masy nasączyć, na koniec resztę masy wyłożyć na wierzch i na boki.
  3. Ciasto można podać w formie tortu lub zwykłego placka.
Mocno czekoladowe ciasto z chałwą

Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

17 komentarzy

  1. Nie wyszło tz. Krem nie wyszedł – zrobił się po dodaniu budyniu ( łyżka po łyżce ) luźny – konsystencja nie stenzalej galaretki – w czym błąd – budyń był przestudzony – mało z cukrem ubite za pomocą Kitchenaid N/A małych obrotach

Zostaw komentarz