CIASTO CZEKOLADOWE Z CHAŁWĄ

Mocno czekoladowe ciasto z chałwą

Kiedyś usłyszałam od znajomej, że ma dwa ulubione łakocie – gorzką czekoladę i chałwę. Wcale jej się nie dziwię, bo przecież co może być pyszniejszego niż dobra gorzka czekolada i dobra turecka chałwa.

Jest to połączenie dwóch najsmaczniejszych rzeczy na świecie…

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jaj
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
  2. Jajka ubić z cukrem.
  3. Mąkę przesiać razem z proszkiem, sodą i kakao.
  4. Do ubitych jajek dodawać na przemian mąkę z dodatkami, olej oraz rozpuszczoną czekoladę.
  5. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni C około 45 minut. Wystudzić.

SKŁADNIKI NA KREM: 

  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
  • 250 g chałwy
  1. Ugotować budyń z cukrem, przestudzić.
  2. Masło utrzeć na puch, nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.
  3. Dodać pokruszoną chałwę, dokładnie wymieszać.

DO NASĄCZENIA:

  • 2/3 szklanki mocnej kawy
  • 3 łyżki białego rumu
  1. Ciasto przekroić na trzy placki, ściąć wierzch, tak aby wyrównać placki. Okruchy będzie można wykorzystać do ozdobienia ciasta.
  2. Na paterze układać kolejne blaty, każdy z nich przed nałożeniem masy nasączyć. Resztę masy wyłożyć na wierzch i na boki.
  3. Ciasto można podać w formie tortu lub zwykłego placka.
Mocno czekoladowe ciasto z chałwą

Mocno czekoladowe ciasto z chałwą

Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.

Ebook Wielkanoc 2013

Komentarze:

  1. KateCarol pisze:

    oj tak, połączenie świetne 🙂

  2. madlene17 pisze:

    Pysznie wygląda ten tort…:)

  3. Chocoholiczka pisze:

    Dziękuję za przepis, przygotuję taki dla mojej Mamy 🙂 Ona uwielbia chałwę 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. Gosia pisze:

    każda rzecz z chałwą jest idealna 🙂

  5. Agnieszka pisze:

    Połączenie czekolady i chałwy jest pyszne! 🙂

  6. Czekolada i chałwa to jest to, co uwielbiam! Ciasto dla mnie:)
    Pozdrowienia!

  7. Agnieszka pisze:

    ojej! Ten tort musiał smakować wspaniale! 🙂

  8. Karmel-itka. pisze:

    Lauro, coś niebywałego!
    ten tort mnie oszołomił. smakiem i wyglądem.

  9. Justyna Bąk pisze:

    pysznie wygląda, bardzo lubię chałwę:)

  10. smerfetka79 pisze:

    Uwielbiam ciasta z chałwą:)Pozdrawiam

  11. gin pisze:

    Hmpf… Na mojej liście ukochanych składników jest jeszcze karmel 😉
    A ciacho wygląda obłędnie smakowicie 🙂

  12. Anonim pisze:

    Jaki rozmiar tortownicy ?

  13. Anonim pisze:

    Nie wyszło tz. Krem nie wyszedł – zrobił się po dodaniu budyniu ( łyżka po łyżce ) luźny – konsystencja nie stenzalej galaretki – w czym błąd – budyń był przestudzony – mało z cukrem ubite za pomocą Kitchenaid N/A małych obrotach

    1. Laura pisze:

      nie mam pojęcia 🙁

Dodaj komentarz