DOMOWY ZAKWAS NA ŻUR

Zakwas na żur

Za kilka dni Święta Wielkanocne, na śniadanie w większości domów obok jaj, szynek będziemy szykować najsmaczniejszą zupę na świecie. Wiem, że nie każdy jest jej wielbicielem, ale my po prostu kochamy kwaśny, mocno czosnkowy i pachnący wędzonką żurek.

W moim rodzinnym domu nie gotowało się prawdziwego żuru – nie znałam z dzieciństwa tej zupy. Kiedy zamieszkałam we Wrocławiu pracowałam przez jakiś czas u pewnej rodziny opiekując się ich córeczką. Gotowaniem w rodzinie zajmował się Maciek i najczęściej szykował wielki garnek jakiejś konkretnej, treściwej zupy. To właśnie u nich pierwszy raz dane było mi spróbować tego cuda. Żurek przygotowywany u nich był dla mnie objawieniem.

Powoli wprowadziłam go do mojego domu rodzinnego, dzisiaj nie wyobrażamy sobie świąt bez niego. Przygotowanie żuru nie jest skomplikowane – najważniejsze jest zaopatrzenie się w dobrej jakości zakwas na żur i właśnie o nim będzie dzisiaj mowa, bo jeśli chcecie przygotować go sami trzeba zacząć już teraz.

Jeśli pieczesz domowy chleb na zakwasie możesz z przygotowaniem odczekać do środy. Ja nastawiam oba zakwasy już dzisiaj, gotowy można wstawić do lodówki i przechowywać około 2 tygodnie.

Jeśli chcesz przygotować większą ilość żuru, przygotuj więcej zakwasu.

SKŁADNIKI NA ZAKWAS I:

  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 listki laurowe – opcjonalnie
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego – opcjonalnie
  1. Zakwas wymieszać z wodą i mąką. Dodać czosnek, liście laurowe i ziele.
  2. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Taki zakwas powinien być gotowy po 2-3 dniach. Kolejne dni wzmocnią jego kwasowość.
  3. W tej wersji dodaję ziele angielskie i listki laurowe.

SKŁADNIKI NA ZAKWAS II:

  • 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
  • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 listki laurowe – opcjonalnie
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego – opcjonalnie
  • piętka chleba razowego żytniego (bez dodatków) – opcjonalnie*

* piętka chleba żytniego dodawana jest, po to aby przyspieszyć cały proces, jednak jeśli nie masz pewności co do pochodzenia chleba, zrezygnuj z niego. Sama mąka żytnia i woda zrobią swoje, musisz tylko trochę dłużej poczekać.

  1. Mąkę żytnią należy wsypać do słoika lub glinianego naczynia, zalać ciepłą wodą, i dokładnie wymieszać.
  2. Wsypać wszystkie dodatki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy.
  3. Ten zakwas nastawiam z samej mąki (bez dodatku chleba).
  4. Tym razem nie dodaję ziela oraz liści. Oprócz mąki i wody dodałam tylko 4 ząbki czosnku (razem ze skórką, lekko zgniecionych).

Komentarze:

Dodaj komentarz