KLUSKI ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I ROQUEFORTEM

Lekko, świeżo i szybko. Uwielbiam połączenie szpinaku z łososiem, a dzisiejsza wersja dopełniona aromatycznym serem z niebieską pleśnią jest po prostu idealna.

Tak przygotowany sos możecie podać z każdym rodzajem makaronu. Ja podałam go z kluseczkami z pełnoziarnistej mąki orkiszowej.

Kluseczki w ostatnim czasie bardzo często goszczą w naszym domu. Jakiś czas temu stałam się posiadaczką tzw. kluseczkomanii (firma na T). Niby zwykły, plastikowy talerz z dziurami, ale dzięki niemu w kilka minut można przygotować różnego rodzaju klusko-makarony.

SKŁADNIKI:

  • 35 dkg wędzonego łososia
  • pęk świeżego szpinaku (lub 40 dkg mrożonego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 15 dkg ulubionego sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur)
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  1. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek i chwilkę razem smażyć.
  2. Dodać opłukane, odsączone i pokrojone liście szpinaku (mrożony wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie). Chwilę razem dusić, tak aby szpinak zmienił swój wygląd.
  3. Dodać pokruszony ser i po chwili śmietanę.
  4. Doprawić solą i pieprzem.

SKŁADNIKI:

  • 30 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 dkg chudego białego sera
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić.
  2. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku (3-4 litry).
  3. Przecisnąć ciasto przez kluseczkomanię, po 2-3 minutach odsączyć kluski na sicie.
  4. Podawać z sosem.
KLUSKI ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I ROQUEFORTEM

Kluski ze szpianakiem

Komentarze:

  1. Agata pisze:

    Przeglądam Twojego bloga i zaczynam dochodzić do wniosku, że jesteś mistrzynią domowych klusek 🙂

Dodaj komentarz