MAZUREK CZEKOLADOWY

Mazurek czekoladowy

„Wielkanocne mazurki nie wymagały aż tyle zachodu. Przygotowywano je w wielu rodzajach: cygańskie, pomarańczowe, kajmakowe, figowe. Spody wykonywano z kruchego ciasta lub z cieniutkiego opłatka. Przynajmniej jeden z mazurków miał na wierzchu życzenia „Wesołego Alleluja”, wykaligrafowane lukrem wyciśniętym z pergaminowej tutki”.

Fragment z książki „Historia polskiego smaku Kuchnia | Stół | Obyczaje” Mai i Jana Łozińskich.

Jeśli spodobał Ci się przepis na mazurek czekoladowy zobacz również przepis na mazurek kajmakowy – nasz ulubiony.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g masła lub margaryny Palma z Kruszwicy (mocno schłodzone)
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 żółtka
  1. Masło lub margarynę posiekać razem z mąką, cukrem i żółtkami.
  2. Zagnieść szybko ciasto i rozwałkować.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, podpiec na jasnozłoty kolor.

MASA CZEKOLADOWA:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 120 g mąki pszennej
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • 4 łyżki rumu
  1. Rodzynki wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem. Przełożyć do szklanki, zalać rumem i odstawić.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
  3. Jaja utrzeć z cukrem na gładką masę, nadal ucierając dodawać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę oraz mąkę.
  4. Na koniec dodać zmielone migdały oraz rodzynki.
  5. Masę wyłożyć na podpieczony spód, wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 20-25 minut.

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła lub margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 łyżki kakao
  1. Wodę z cukrem zagotować, dodać margarynę, rozpuścić i zestawić z ognia.
  2. Dodać kakao i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników.
  3. Można wykorzystać gotową polewę czekoladową.

DO OZDOBIENIA:

Płatki migdałów, żurawina, skórka pomarańczowa, suszone morele, wiórki kokosowe. Mazurka ozdobić według dowolnego pomysłu.

Można wykonać jednego dużego mazurka lub kilka mniejszych o dowolnych kształtach.

Mazurek czekoladowy

Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.

Ebook Wielkanoc 2013

 

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    pyszne musi być ciacho:) zresztą jak każde czekoladowe:D:)

  2. klementynka pisze:

    pysznie się zapowiada. u mnie nie piecze się mazurków, ale może się skuszę…

Dodaj komentarz