SZYNKA KONSERWOWA Z SZYNKOWARU

Szynka z szynkowaru

Jakiś czas temu przedstawiając przepis na szynkę z szynkowaru obiecałam Wam przepis na taką wyprodukowaną z kawałków mięsnych – szynkę konserwową. Nie będę rozpisywała się nad zaletami takiej wędliny – to po prostu mięsko, a nie wyrób mięsnopodobny.

Przepis autorstwa tex55 z Wielkiego żarcia – tam też znajdziecie bardzo dokładny opis kolejnych etapów przygotowania takiej domowej wędliny.

SKŁADNIKI:

  • 1,0 – 1,2 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli peklującej
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej (można pominąć)
  1. Mięso pokroić na kawałki ok. 5 centymetrowe. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem.
  2. Przygotować zalewę – w wodzie rozpuścić: cukier, sól, dodać przyprawy. Zalać mięso i dokładnie wymieszać. Dobrze jest wszystko kilka minut pomieszać, tak jak przy wyrabianiu ciasta. Mięso powinno wchłonąć całą zalewę.
  3. Mięso przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
  4. Jeśli chcemy aby nasza szynka była z galaretką, należy dodać żelatynę i ponownie wyrobić.
  5. Do szynkowaru wkładamy worek foliowy do którego należy upchać starannie mięso. Ważne jest aby nie było pustych miejsc pomiędzy kawałkami  mięsa. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić ponownie do lodówki. W przepisie była mowa o 48 godzinach, moja stała około 14 godzin.
  6. Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się około 2 godziny w temperaturze ok. 80 stopni C – nie powinna się zacząć gotować.
  7. Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.
  8. Wyjąć z folii i kroić.

Komentarze:

  1. HIT PYCHOTKA napisał(a):

    Wędlinki z szynkowaru są pyszne. Zapraszam na moją stronę ze sprawdzonymi przepisami http://hit2011.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1437866

    1. marian napisał(a):

      co mam zrobić albo jak żebynie była taka sucha

      1. Laura napisał(a):

        przychodzą mi dwie odpowiedzi – zbyt chude mięso lub za wysoka temperatura parzenia

        1. Anonim napisał(a):

          dziękuję

  2. Maszka napisał(a):

    Przepyszna szyneczka. Zrobiłam ją i właśnie się nią zajadamy 🙂
    Dziękuję za udostępnienie przepisu .
    Pozdrawiam

  3. Anonimowy napisał(a):

    pychotka, nie ma to jak swoj wyrob, ale ja jestem zbyt leniwa wiec kupuje gotowce, ajczesciej od kani, bo jest pycha ich prasowana:)

  4. esa napisał(a):

    U mnie wyszła trochę twarda i sucha… 😔

  5. Kaczor napisał(a):

    Witam w którym momncie dodajemy żelatyne

    1. Laura napisał(a):

      po prostu do mięsa, po dodaniu przypraw

  6. Kaczor napisał(a):

    ale po odstaniu już 24 godzin w lodówce czy zaraz po przyprawieniu

  7. Anonim napisał(a):

    Moja wyszła taka ciemna

    1. Laura napisał(a):

      ciemna wychodzi, jeśli użyje się zwykłej soli. Przy soli peklującej powinna być różowa.

Dodaj komentarz