Szynka z szynkowaru

SZYNKA KONSERWOWA Z SZYNKOWARU

Jakiś czas temu przedstawiając przepis na szynkę z szynkowaru obiecałam Wam przepis na taką wyprodukowaną z kawałków mięsnych – szynkę konserwową. Nie będę rozpisywała się nad zaletami takiej wędliny – to po prostu mięsko, a nie wyrób mięsnopodobny.

Przepis autorstwa tex55 z Wielkiego żarcia – tam też znajdziecie bardzo dokładny opis kolejnych etapów przygotowania takiej domowej wędliny.

SKŁADNIKI:

  • 1,0 – 1,2 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli peklującej
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej (można pominąć)
  1. Mięso pokroić na kawałki ok. 5 centymetrowe. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem.
  2. Przygotować zalewę – w wodzie rozpuścić: cukier, sól, dodać przyprawy. Zalać mięso i dokładnie wymieszać. Dobrze jest wszystko kilka minut pomieszać, tak jak przy wyrabianiu ciasta. Mięso powinno wchłonąć całą zalewę.
  3. Mięso przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
  4. Jeśli chcemy aby nasza szynka była z galaretką, należy dodać żelatynę i ponownie wyrobić.
  5. Do szynkowaru wkładamy worek foliowy do którego należy upchać starannie mięso. Ważne jest aby nie było pustych miejsc pomiędzy kawałkami  mięsa. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić ponownie do lodówki. W przepisie była mowa o 48 godzinach, moja stała około 14 godzin.
  6. Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się około 2 godziny w temperaturze ok. 80 stopni C – nie powinna się zacząć gotować.
  7. Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.
  8. Wyjąć z folii i kroić.

12 komentarzy

  1. pychotka, nie ma to jak swoj wyrob, ale ja jestem zbyt leniwa wiec kupuje gotowce, ajczesciej od kani, bo jest pycha ich prasowana:)

Dodaj komentarz