TAGLIATELLE Z PESTO I PULPETAMI Z ŁOSOSIA

Dzisiaj trochę inna propozycja podania łososia z makaronem, trochę bardziej pracochłonna, chociaż przygotowanie pulpecików wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu.

Makaron z domowym pesto i łososiowymi pulpetami – idealne połączenie.

SKŁADNIKI NA PULPETY:

  • 60 dkg fileta z łososia
  • 20 dkg twardego sera solankowego typu feta
  • pęczek koperku (lub 2-3 łyżki suszonego)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  1. Rybę drobno posiekać, dodać posiekany koperek, pokruszony ser oraz jajko. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  2. Formować pulpeciki, ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 30 minut.

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 125 g rukoli
  • garść słoneczniku
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 dkg makaronu
  1. Opłukaną i osuszoną rukolę zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku, ewentualnie doprawić solą. Pesto wyłożyć do sporego rondla lub do miski.
  2. Makaron ugotować al dente. Nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie.
  3. Na dużą patelnię lub do dużego garnka wyłożyć kilka łyżek pesto, podgrzać na wolnym ogniu, dodać  makaron (jeśli będzie zbyt gęste można podlać wodą z gotowania makaronu ) i delikatnie wymieszać.
  4. Na koniec dodać resztę pesto.
  5. Podać z upieczonymi pulpetami.

TAGLIATELLE Z PESTO I PULPETAMI Z ŁOSOSIA

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    pysznie wyglądają:)

Dodaj komentarz