UDZIEC INDYCZY PIECZONY

Dziś zapraszam Was na przepyszny udziec indyczy pieczony w rękawie, marynowany nutką cytryny i cytrynowego octu balsamicznego.

Z pierwszego półfinału Bloger Chefa przywiozłam cytrynowy ocet balsamiczny i prawdę mówiąc nie bardzo wiedziałam do czego można użyć tego specyfiku. Skoro ocet zaczęłam zastanawiać się nad przygotowaniem marynaty z jego udziałem… i oto wyszło naprawdę fajne i aromatyczne mięsko. Cytrynowy delikatny posmak świetnie się skomponował z indyczym udźcem.

Mięso można podać na ciepło lub na zimno, jako wędlinę.

SKŁADNIKI:

  • udziec indyczy (mój miał ok. 1,2 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • starta skórka z połowy z cytryny
  • 4 łyżeczki cytrynowego octu balsamicznego kremowego*
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  1. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  2. Mięso wytrzeć ręcznikiem papierowym, natrzeć z obu stron marynatą i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 2-3 godziny.
  3. Mięso ciasno zrolować i związać lub spiąć.
  4. Piec w rękawie do pieczenia około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni C. Po godzinie rękaw rozciąć aby mięso lekko się przyrumieniło.

* Myślę, że można go zastąpić sokiem owocowym z dodatkiem jasnego octu balsamicznego oraz odrobiny cukru.

Udziec indyczy pieczony

Dodaj komentarz