BABKA JOGURTOWO-KAKAOWA

Szybkie do przygotowania ciacho, które będzie idealnym dodatkiem do kawy. Jogurt i olej zamiast ciężkiego masła, czyli prawie dietetyczna babka w sam raz na pogodę, która popsuła się właśnie na weekend.

SKŁADNIKI:

  • 330 g jogurtu greckiego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru (można dać odrobinę więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki oprócz kakao i dokładnie wymieszać.
  2. Masę podzielić na dwie części, jedną wylać do dużej formy babkowej z kominem.
  3. Do drugiej części dodać kakao i ponownie wymieszać. Brązową masę wylać do formy i patyczkiem zataczając koła  wymieszać obie części.
  4. Piec około około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
  5. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    Laura, nie pomyliłaś się z ilością cukru?! Na 3 szklanki mąki, 2 szklanki cukru??? Monika B.

    1. Laura pisze:

      Moniko, w oryginale, który miałam gdzieś zapisany było 2,5 szklanki. Ja poprzestałam na dwóch i z tego co powiedziała rodzina (ja słodkiego nie jadam) było ok.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz