BRAZYLIJSKIE CIASTO BANANOWE WERSJA 2

Brazylijskie ciasto bananowe

Banany w karmelu zapieczone pod ucieranym ciastem już były. To połączenie jest naprawdę znakomite, więc dzisiaj kolejna wersja ciasta z bananami.

Przepis mój to mała modyfikacja przepisu pochodzącego z tej strony.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 6 dkg masła
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mleka
  1. Mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia przesiać.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
  3. Żółtka, masło i cukier utrzeć na krem.
  4. Dodawać po łyżce mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem.
  5. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.

KARMEL:

  • 3/4 szklanki cukru dark muscovado
  • 4 łyżki masła
  • 4-5 bananów (ja dałam 8 niewielkich)
  1. Masło rozpuścić z cukrem.
  2. Banany pokroić wzdłuż w plastry.
  3. Na dno formy do pieczenia wylać karmel i wyłożyć połowę bananów.
  4. Wylać połowę ciasta rozłożyć resztę bananów i na wierzch wylać pozostałe ciasto.
  5. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze:

  1. zuzayana pisze:

    lubię ciasto bananowe i zawsze jest ono lubiane przez moich gości, ale od lat piekę z tego samego przepisu. chętnie wypróbuję Twój, wygląda przesmacznie, a poza tym ciasta ze skrobią kukurydzianą i muscovado mają to coś 🙂 pozdrawiam

  2. gin pisze:

    Mniami, wygląda fantastycznie 🙂
    Też ostatnio piekłam odwracane ciasto z bananami – wyszedł mi raczej pudding… Ale było pycha 🙂

  3. Anonimowy pisze:

    CZego mogę użyć zamiast skrobii kukurydzianej? nigdzie nie mogę jej dostac

  4. Anonimowy pisze:

    Ja kupilam w markecie Simply

Dodaj komentarz