CEBULAK NA CIEŚCIE ORKISZOWYM

Cebulak pełnoziarnisty na mące orkiszowej

Placek cebulowy towarzyszy naszej rodzinie od wielu, wielu lat. Wszyscy go kochamy bo jest pyszny. Nie znam osoby, która po spróbowaniu go nie zakochała się w naszym cebulaku.

Ten cebulak pełnoziarnisty na mące orkiszowej troszkę różniący się od oryginału (tutaj przepis) mój mąż uznał za najlepszego jakiego kiedykolwiek zrobiłam. Ciasto z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, farsz mocno doprawiony pieprzem kajeńskim i dodatek sera z niebieską pleśnią – idealny zestaw.

CIASTO: 

  • 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 10 dkg drożdży
  • 2 szklanka ciepłej wody
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Drożdże i cukier rozpuścić. Dodać kilka łyżek mąki, wymieszać z wodą i odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać zaczyn i pozostałe składniki, dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

FARSZ:

  • 1,5 kg cebuli
  • ok. 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 żółtka
  • mleko
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (można dać więcej lub mniej – wg smaku)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • 10 dkg roqueforta lub innego sera z niebieską pleśnią
  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i oprószyć solą. Należy ją zeszklić i tylko delikatnie podsmażyć (trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliła). Smażącą się cebulę  oprószyć mąką.
  2. Mieszając dolewać porcjami mleko, aż do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić, zestawić z ognia, dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę (taką dużą piekarnikową). Rozwałkować (najlepszy do tego jest taki mały wałeczek), zrobić spory rant.
  4. Na ciasto wyłożyć masę cebulową, posypać pokruszonym serem.
  5. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piec około 40 minut.
Cebulak pełnoziarnisty na mące orkiszowej

Cebulak pełnoziarnisty na mące orkiszowej

Dodaj komentarz