CZEKOLADOWE CIASTO Z KREMEM CHAŁWOWYM

Ciasto czekoladowe z chałwą

Już raz podobnie było. Tym razem czekoladowe ciasto z kremem chałwowym. Ciasto bez jajek, z dodatkiem jogurtu naturalnego i przepysznym kremem maślanym z chałwą.

Połączenie czekolady i chałwy uważam za cudowny związek, więc jest szansa, że za czas jakiś pomyślę o kolejnym.

SKŁADNIKI NA CIASTO Z KREMEM CHAŁWOWYM:

CIASTO UCIERANE NA JOGURCIE:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 czubate łyżki kakao
  1. Mąkę przesiać razem z kakao. Wymieszać sodę z jogurtem, następnie połączyć wszystkie składniki i utrzeć gładkie ciasto.
  2. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm.
  3. Piec w temperaturze 180 stopni C 45-50 minut, do suchego patyczka, następnie ostudzić.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 40 dkg chałwy
  • 15 dkg miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  1. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać pokruszoną chałwę, następnie dokładnie wymieszać.

DO NASĄCZENIA:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego (może być inny)
  1. Ciasto przekroić na dwa lub opcjonalnie trzy blaty, następnie ułożyć na paterze pierwszy blat, nasączyć i posmarować kremem.
  2. Na górę położyć drugi blat, nasączyć, opcjonalnie podobnie postąpić z trzecim blatem.
  3. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na bokach.
  4. Najlepiej odstawić na kilka godzin do schłodzenia.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

  1. Przepis wydaje się smakowity. Mam dwa pytania:czy ciasto jest mocno zbite/nieco gliniaste w konsystencji (ze względu na brak jaj) i czy olej można zastąpić rozpuszczonym olejem kokosowym?

    1. Magdo, co do oleju – moim zdaniem nie powinno być problemu. Co do jajek, to muszę przeprosić – tam ewidentnie wkradł się błąd – powinny być jajka. Już to uzupełniam.

Zostaw komentarz