CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ CHAŁWOWĄ II

Ciasto czekoladowe z chałwą

Już raz podobnie było. Tym razem czekoladowe ciasto bez jajek w połączeniu z kremem na bazie chałwy.

Połączenie czekolady i chałwy uważam za cudowny związek, więc jest szansa, że za czas jakiś pomyślę o kolejnym…

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 czubate łyżki kakao
  1. Mąkę przesiać razem z kakao.
  2. Wymieszać sodę z jogurtem.
  3. Połączyć wszystkie składniki, utrzeć gładkie ciasto.
  4. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni C 45-50 minut – patyczek powinien być suchy. Ostudzić.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 40 dkg chałwy
  • 15 dkg miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać.

DO NASĄCZENIA:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego (może być inny)
  1. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części.
  2. Ułożyć na paterze nasączyć pierwszy blat, posmarować kremem.
  3. Na górę położyć drugi blat, nasączyć.
  4. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na bokach.
  5. Najlepiej odstawić na kilka godzin do schłodzenia.

Komentarze:

  1. ladylaura. pisze:

    Chetnie bym sie poczestowala.

  2. Evitaa pisze:

    Bardzo mi się podobają składniki ciasta i składniki kremu. A całość wygląda bajecznie :).

  3. Babe czka pisze:

    Czekolada i jeszcze chałwa?? Pyszności!:)

  4. Magda pisze:

    Przepis wydaje się smakowity. Mam dwa pytania:czy ciasto jest mocno zbite/nieco gliniaste w konsystencji (ze względu na brak jaj) i czy olej można zastąpić rozpuszczonym olejem kokosowym?

    1. Laura pisze:

      Magdo, co do oleju – moim zdaniem nie powinno być problemu. Co do jajek, to muszę przeprosić – tam ewidentnie wkradł się błąd – powinny być jajka. Już to uzupełniam.

Dodaj komentarz