KRÓLIK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM

Królik pieczony

Marynowany królik pieczony wykonany został według tego przepisu.

Dotychczas królika robiłam w formie potrawki, duszony z warzywami. Dzisiaj postanowiłam przetestować wersję pieczoną tego delikatnego mięsa.

SKŁADNIKI:

  • 1 królik
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1/3 szklanki białego wina
  1. Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na kilka kawałków.
  2. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kawałki królika dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić (najlepiej na całą noc) do zamarynowania.
  3. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  4. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C około 1,5 godziny.

Już po skonsumowaniu – jak dla mnie troszkę mało słony oraz mało pikantny – kolejny raz na pewno więcej czosnku.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    W oryginale jest piec razem z marynatą w 250 stopniach 2 do 2,5 godziny. Nawet zerżnąć nie umiesz?

    1. Laura pisze:

      Ja piekłam w temperaturze 180 i tylko 1,5 godziny. Jeśli chcesz spróbuj 2 godzin w 250, ale raczej nie sądzę żebyś po takim pieczeniu miał/miała coś zjeść.

    2. Anonimowy pisze:

      Pyszny królik,naprawde.Polecam wszyskim

    3. Anonimowy pisze:

      rżniesz to Ty – ale głupa…

  2. Anonimowy pisze:

    Wspaniały przepis, nawet moje dzieciaki, które już wyczaiły króliczy "posmak" w potrawach, zajadały się nim i prosiły dokładkę. Z tym, że dałam sól zamiast sosu sojowego i 3 ząbki czosnku (na taką ilość to niewiele.
    Piekłam 2 godziny i pod koniec pieczenia odkryłam naczynie.

  3. S. pisze:

    przepiękny! <3 wygląd bardzo apetycznie 🙂

Dodaj komentarz