ORKISZOWE BUŁKI ALA PRECLE

Orkiszowe bułki

Orkiszowe bułki na mące z pełnego przemiału, a więc mają niższy indeks glikemiczne niż takie pieczone z białych mąk. Mąka pełnoziarnista dostarcza też sporej dawki błonnika, a więc jest dobra dla naszych jelit. Idealne na zdrową kanapkę do pracy lub szkoły. Sprawdzą się również jako dodatek do grilla.

Swój przepis tworzyłam na bazie przepisu z tej strony.

SKŁADNIKI NA ORKISZOWE BUŁKI:
(na 6 bułeczek)

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2,5 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki roztopionego masła

DODATKOWO:

  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 6 szklanek wody
  • 1 jajko do posmarowania
  • sól gruboziarnista do posypania
  1. Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i wodą, następnie odstawić do wyrośnięcia.
  2. Wymieszać pozostałe składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Ponownie wyrobić, podzielić na 6 części, a na koniec z każdej uformować kulkę.
  4. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  5. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
  6. W szerokim garnku zagotować wodę z sodą. Wyrośnięte bułki kłaść łyżką cedzakową na wrzątek i gotować po 30 sekund za każdej strony.
  7. Bułki wyjąć i ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem. Można naciąć na wierzchu i posypać solą. Piec 15-20 minut.
Orkiszowe bułki
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz