PASTA DROŻDŻOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Pasta drożdżowa z pomidorami

Tym, którzy odwiedzają mnie regularnie ta pasta jest już znana. Porządna dawka witamin z grupy B ukryta w drożdżach podana w przepyszny sposób. Od czasu kiedy ją pierwszy raz nieśmiało przygotowałam, zdecydowanie wzrosło w naszym domu spożycie drożdży. Kiedy ostatnio zdarzyło mi się kupować opakowanie zbiorcze, pani w kasie patrzyła na mnie trochę podejrzliwie.

Dzisiaj pasta drożdżowa w stylu śródziemnomorskim z dodatkiem suszonych pomidorów oraz parmezanu. Pasta jak najbardziej do podania jako dodatek do chleba. Jednak tym razem przygotowałam ją jako danie obiadowe i podałam z kaszą bulgur. Uważam, że świetnie sprawdzi się również w połączeniu z makaronem. Ta porcja (jeśli chodzi o danie obiadowe) wystarczy na 1-2 osoby.

SKŁADNIKI:

  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 2 łyżki oleju (najlepiepiej tego z pomidorów)
  • 1-2 łyżki drobno startego parmezanu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić ją na na oleju (cebula nie powinna się zarumienić). Do cebuli dodać drobno pokrojone pomidory.
  2. Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować. Nie można ich przypalić.
  3. Jajka rozkłócić, dodać do drożdży, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Smażyć aż wszystko delikatnie się zetnie. Przed podaniem posypać parmezanem.

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    widzę, że kreatywnie odmieniasz tę pastę :
    kombinujesz, że hoho, a wychodzą smakołyki!

  2. Anonimowy pisze:

    Właśnie wypróbowałam – pasta jest wyśmienita, często psuły mi się drożdże, teraz już wiem co z nimi zrobić – dzięki – woman6

Dodaj komentarz