PAVLOVA Z RICOTTĄ

Dzisiaj pavlova z ricottą, czyli moja wariacja na temat jednego z najpopularniejszych deserów świata. Proponuję Wam deser wielkanocny trochę w stylu pogody, którą mamy za oknem. Z kremem na bazie bitej śmietany i serka ricotta oraz z dodatkiem owoców. Deser na sto procent będzie przygotowany kolejny raz – zwłaszcza kiedy pojawią się sezonowe owoce…

Pavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini lub owocami kiwi. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku. (źródło Wikipedia)

Beza pieczona według przepisu Asi z Kwestii Smaku.

PAVLOVA Z RICOTTĄ – SKŁADNIKI:

NA BEZĘ:

  • 200 ml białek
  • 290 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać. Piana po ubiciu powinna być gęsta i lśniąca. Ubijać jeszcze przez 3 minuty, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać kolejną minutę.
  2. Masę wyłożyć na papier do pieczenia tworząc koło z lekko podniesionymi bokami. Taka ilość białek wystarczy na koło o średnicy 24-25 cm.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piec pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez kolejne 3 godziny. Wystudzić.
  4. Bezę można upiec dzień lub dwa dni wcześniej.

NA KREM:

  • 25 dkg serka ricotta
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • owoce do podania (najlepsze będą świeże)
  1. Ser utrzeć z cukrem.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać serek i delikatnie wymieszać.
  3. Krem wyłożyć na bezę, na wierzch rozłożyć owoce.
Pavlova z ricottą
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz