PAVLOVA NA BIAŁO

Pavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini lub owocami kiwi.

Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku. (źródło Wikipedia)

Moja wariacja na temat jednego z najpopularniejszych deserów świata. Proponuję Wam deser wielkanocny trochę w stylu pogody, którą mamy za oknem. Z kremem na bazie bitej śmietany i serka ricotta oraz z dodatkiem śliwek litchi (to jedyne owoce, które mieliśmy).

Deser na sto procent będzie przygotowany kolejny raz – kiedy tylko pojawią się sezonowe owoce…

Beza pieczona według przepisu Asi z Kwestii Smaku.

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 200 ml białek
  • 290 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać. Piana po ubiciu powinna być gęsta i lśniąca. Ubijać jeszcze przez 3 minuty.
  2. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać kolejną minutę.
  3. Masę wyłożyć na papier do pieczenia tworząc koło z lekko podniesionymi bokami. Taka ilość białek to koło o średnicy ok. 24-25 cm.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec pół godziny. Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez kolejne 3 godziny. Wystudzić.
  5. Bezę można upiec dzień lub dwa dni wcześniej.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 25 dkg serka ricotta
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • owoce do podania (najlepsze będą świeże)
  1. Ser utrzeć z cukrem.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i delikatnie wymieszać.
  3. Krem wyłożyć na bezę, na wierzch rozłożyć owoce. Ja podałam ze śliwkami litchi z puszki.
Pavlova

Pavlova

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    Lauro, cudowna ta Twoja Pavlova.
    Idealnie pasuje do dzisiejszej, śnieżnej aury :]

  2. gin pisze:

    Bardzo oryginalny dodatek 🙂 Wygląda wspaniale 🙂

Dodaj komentarz