PIEROGI RUSKIE

Pierogi ruskie

Nie wiem dlaczego dotąd ten przepis nie wylądował na blogu. Jeśli chodzi o pierogi to podstawa. Moje dzieci je uwielbiają, mąż po prostu je kocha – uważa, że nie ma pewniejszego dania jeśli coś trzeba zjeść w nieznanej restauracji.

To chyba najczęściej zamawiana przez niego potrawa.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg białego sera
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz, sól
  • gałka muszkatołowa
  1. Cebulę pokroić w kostkę, oprószyć solą i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące ugnieść dokładnie tłuczkiem.
  3. Dodać cebulę wraz z olejem na którym się smażyła, przestudzić.
  4. Dodać pokruszony biały ser, doprawić solą, pieprzem i gałką.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • ok. 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki gorącej wody
  • mąka do podsypywania
  • sól do gotowania pierogów
  1. Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto musi być elastyczne i łatwe do wałkowania.
  2. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
  3. Pierogi gotować w osolonej wodzie.
  4. Pierogi ruskie podajemy z podsmażoną cebulką i śmietaną.
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Dodaj komentarz