SAŁATKA Z BULGUREM I POMARAŃCZAMI

Sałatka z bulgurem i pomarańczami

Dzisiaj przedstawiam sałatkę, którą przygotowałam na święta. Wiem, że nie spodoba się wszystkim, ale ja się w niej zakochałam. Lekka i bardzo odświeżająca. Dla mnie sałatka była świetnym uzupełnieniem mięsnego stołu, a w sezonie letnim do dań z grilla będzie idealna.

Zrobiłam ją trochę na wzór mojej wcześniejszej sałatki z owocem granatu. Sałatkę najlepiej zrobić tuż przed podaniem. Moja córka stwierdziła, że następnego dnia w sałatce można było wyczuć lekką goryczkę – podejrzewam, że to pomarańcze.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 zielony ogórek
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 4-5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  1. Bulgur zalać wrzącą, osoloną wodą około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić na 15-20 minut.
  2. Selera opłukać, zdjąć skórkę i pokroić w plasterki.
  3. Ogórka przepołowić, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Natkę pokroić.
  4. Pomarańcze obrać i pokroić w cząstki. Kroić należy nad jakimś naczyniem, a by zebrać również sok. 
  5. Sok z cytryny wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  6. Połączyć wszystkie składniki sałatki, dodać dressing i wymieszać.

Komentarze:

  1. bartoldzik pisze:

    Bulgur uwielbiam wiec sałatka z pewnością przypadłaby mi do gustu 🙂

Dodaj komentarz