Karol dziś obchodzi swoje szóste urodziny. Jego marzeniem był tort z Angry Birds. Kto grał w tą popularną grę wie dokładnie o co chodzi. Ja nie byłam wtajemniczona, więc aby co nieco zapoznać się z uroczymi ptakami włączyłam sobie gierkę… i to był błąd. Karol, przez Ciebie dołączyłam do grona maniaków Angry Birds.
Podstawą tortu jest ciasto kokosowe-budyniowe Doroty z Moich wypieków. Biszkopty nasączone galaretkami w kolorach turkusowym i szafirowym, w środku blat kokosowo-bezowy. Wszystko przełożone kremem budyniowym. No i ozdoby z masy plastycznej własnej roboty – mój syn był wielką podporą podczas lepienia.
Mam nadzieję, że udało mi się spełnić marzenie Jubilata.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę, ubijać nadal dodając po łyżce cukier. Na koniec (ciągle ubijając) dodawać po jednym żółtku.
- Na koniec dodać mąki z proszkiem i używając łyżki delikatnie połączyć wszystkie składniki (należy to robić powoli, ale ruchy trzeba wykonywać dość zamaszyste – tak aby wprowadzić do masy jak najwięcej powietrza).
- Wylać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC, (patyczek powinien być suchy). Wyjąć, wystudzić.
*Ja piekłam w dwóch formach: małej tortownicy (15 cm) i prostokątnej (20×30).
SKŁADNIKI NA BLAT KOKOSOWY:
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- Białka ubić na sztywną pianę, ubijać nadal dodając po łyżce cukier.
- Na koniec dodać wiórki i dokładnie wymieszać.
- Wylać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić.
* Formy takie same jak na biszkopt
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 3/4 litra mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 żółtek
- 25 dkg masła roślinnego
- Odlać szklankę mleka, dodać żółtka, mąki oraz oba cukry. Dokładnie wymieszać.
- Pozostałe mleko zagotować dodać mleko z mąką. Ugotować budyń, wystudzić.
- Masło utrzeć, po łyżce dodawać ostudzony budyń nadal ucierając.
WYKONANIE:
- Biszkopt przeciąć wzdłuż.
- Pierwszy blat nasączyć*, posmarować kremem, położyć blat kokosowy, posmarować kremem, położyć drugą część biszkoptu, nasączyć, wierzch posmarować kremem.
* Ja biszkopt nasączyłam dwiema galaretkami (każda rozpuszczona w 300 ml wody).
MASA PLASTYCZNA:
- 1 szklanka wody
- 12 dkg masła lub margaryny
- 25 dkg mąki
- 1 olejek migdałowy
- 1 szklanka glukozy
- 1 kg (lub więcej) cukru pudru
- W rondlu zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać. Masę trochę ostudzić, dodać glukozę, połowę cukru i dokładnie wymieszać. Dodać olejek i zacząć zagniatać dodając stopniowo cukier.
- Na początku masa dość mocno się klei – potem zaczyna się robić bardzo plastyczna, należy wyważyć kiedy cukru jest już dość (w żadnym wypadku nie należy wsypywać całego cukru od razu).
- Masę podzielić, zabarwić i dekorować tort.
3 komentarze
super
Po prostu brak mi słów, w pierwszej chwili myślałam że są to figurki z modeliny/plasteliny. Arcydzieło kulinarne, podziwiam Cię za tak wspaniały tort! Brawo!
Dziękuję