TORT ANGRY BIRDS KOKOSOWO-BUDYNIOWY

Karol dziś obchodzi swoje szóste urodziny. Jego marzeniem był tort z Angry Birds. Kto grał w tą popularną grę wie dokładnie o co chodzi. Ja nie byłam wtajemniczona, więc aby co nieco zapoznać się z uroczymi ptakami włączyłam sobie gierkę… i to był błąd. Karol, przez Ciebie dołączyłam do grona maniaków Angry Birds.

Podstawą tortu jest ciasto kokosowe-budyniowe Doroty z Moich wypieków. Biszkopty nasączone galaretkami w kolorach turkusowym i szafirowym, w środku blat kokosowo-bezowy. Wszystko przełożone kremem budyniowym. No i ozdoby z masy plastycznej własnej roboty – mój syn był wielką podporą podczas lepienia.

Mam nadzieję, że udało mi się spełnić marzenie Jubilata.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, ubijać nadal dodając po łyżce cukier. Na koniec (ciągle ubijając) dodawać po jednym żółtku.
  4. Na koniec dodać mąki z proszkiem i używając łyżki delikatnie połączyć wszystkie składniki (należy to robić powoli, ale ruchy trzeba wykonywać dość zamaszyste – tak aby wprowadzić do masy jak najwięcej powietrza).
  5. Wylać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC, (patyczek powinien być suchy). Wyjąć, wystudzić.

*Ja piekłam w dwóch formach: małej tortownicy (15 cm) i prostokątnej (20×30).

SKŁADNIKI NA BLAT KOKOSOWY:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  1. Białka ubić na sztywną pianę, ubijać nadal dodając po łyżce cukier.
  2. Na koniec dodać wiórki i dokładnie wymieszać.
  3. Wylać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić.

* Formy takie same jak na biszkopt

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 3/4 litra mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • 25 dkg masła roślinnego
  1. Odlać szklankę mleka, dodać żółtka, mąki oraz oba cukry. Dokładnie wymieszać.
  2. Pozostałe mleko zagotować dodać mleko z mąką. Ugotować budyń, wystudzić.
  3. Masło utrzeć, po łyżce dodawać ostudzony budyń nadal ucierając.

WYKONANIE:

  1. Biszkopt przeciąć wzdłuż.
  2. Pierwszy blat nasączyć*, posmarować kremem, położyć blat kokosowy, posmarować kremem, położyć drugą część biszkoptu, nasączyć, wierzch posmarować kremem.

* Ja biszkopt nasączyłam dwiema galaretkami (każda rozpuszczona w 300 ml wody).

MASA PLASTYCZNA:

  • 1 szklanka wody
  • 12 dkg masła lub margaryny
  • 25 dkg mąki
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 szklanka glukozy
  • 1 kg (lub więcej) cukru pudru
  1. W rondlu zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać. Masę trochę ostudzić, dodać glukozę, połowę cukru i dokładnie wymieszać. Dodać olejek i zacząć zagniatać dodając stopniowo cukier.
  2. Na początku masa dość mocno się klei – potem zaczyna się robić bardzo plastyczna, należy wyważyć kiedy cukru jest już dość (w żadnym wypadku nie należy wsypywać całego cukru od razu).
  3. Masę podzielić, zabarwić i dekorować tort.

TORT ANGRY BIRDS

TORT ANGRY BIRDS
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

  1. Po prostu brak mi słów, w pierwszej chwili myślałam że są to figurki z modeliny/plasteliny. Arcydzieło kulinarne, podziwiam Cię za tak wspaniały tort! Brawo!

Zostaw komentarz